Drama in Nederland: 4 kinderen komen om bij botsing tussen trein en elektrische bolderkar van kinderdagverblijf

Kinderen waren vier tot elf jaar oud, verschillende slachtoffers behoorden tot hetzelfde gezin

De stoptrein die bij de spoorwegovergang in Oss betrokken was bij het dramatische ongeluk .
ANP De stoptrein die bij de spoorwegovergang in Oss betrokken was bij het dramatische ongeluk .
Bij een ongeluk tussen een trein en een elektrische bolderkar aan een bewaakte spoorovergang in het Nederlandse Oss (Noord-Brabant) zijn vier kinderen om het leven gekomen. Het voertuig is van een kinderdagverblijf.  Een volwassene (de bestuurster van de kar) en een kind zijn met  traumahelikopters naar het ziekenhuis gebracht. Zij verkeren in kritieke toestand. De omgekomen kinderen waren vier tot elf jaar oud. Twee van de omgekomen kinderen behoorden tot hetzelfde gezin, bevestigt de politie. Het kind dat zwaargewond is, komt eveneens uit hetzelfde gezin.

Rond 08.22 uur werd de elektrische bolderkar bij station Oss-West gegrepen door de trein tussen Nijmegen en Den Bosch ('s-Hertogenbosch). De slachtoffers zijn volgens de politie vier kinderen die in de elektrische bolderkar van het type 'stint' zaten.  

Archiefbeeld van een stint, hier bij een onthaalmoeder in Izegem.
Henk Deleu Archiefbeeld van een stint, hier bij een onthaalmoeder in Izegem.

Stint
Bij een stint staat de bestuurder rechtop achter de bak waarin tot tien passagiers kunnen zitten. Het voertuig van Nederlandse makelij is speciaal voor kinderdagverblijven gemaakt. De elektrische bolderkar heeft een maximumsnelheid van 17 kilometer per uur. Volgens de website stintum.com is de remweg van de kar 3,5 meter bij een snelheid van 15 km/u. Een helm, rijbewijs of kenteken zijn niet nodig.  De stint is goedgekeurd door de Nederlandse Rijksdienst voor Wegverkeer, maar Veilig Verkeer Nederland noemde de Stint in april van dit jaar nog 'gevaarlijk'.  De eigenaar van het bedrijf dat de 'stint' produceert, is erg aangeslagen en is naar de rampplek vertrokken. In ons land zouden tot honderd stints in het bezit zijn van kinderdagverblijven. Ook b-post gebruikt het voertuig.

De bak waarin de kinderen zaten zou onder de gesloten slagbomen zijn geschoten, waarna de trein hen raakte.  De slagbomen waren op het moment van het ongeval gesloten.  Een van de barelen is afgebroken. De bolderkar is van  kinderdagopvang Okido. De kinderen kwamen van de voorschoolse opvang. De bestuurster kwam van het kinderdagverblijf en had net een of meer kinderen afgezet bij een school, zeggen bekenden van de vrouw. Ze was met de kinderen op weg naar een volgende school.  Het ongeval is mogelijk gefilmd door de camera in de locomotief.

Een van de twee zwaargewonden krijgt de eerste hulp toegediend. Vier kinderen overleefden de aanrijding niet.
AP Een van de twee zwaargewonden krijgt de eerste hulp toegediend. Vier kinderen overleefden de aanrijding niet.

Slachtofferhulp

Verschillende mensen, onder wie kinderen, hebben het ongeval zien gebeuren. Voor hen is Slachtofferhulp ingeschakeld. Het gaat waarschijnlijk om vele tientallen getuigen en de medewerkers gaan ook naar de scholen waar de omgekomen kinderen op zaten.

De betrokken families zijn inmiddels op de hoogte gebracht van het vreselijke nieuws. 
Hevig ontdane ouders en medewerkers van het dagverblijf zijn daar opgevangen door agenten.

We hebben geen woorden

Koningin Máxima

Het treinverkeer ligt tot de middag stil. De stad Oss ligt ten noordoosten van Den Bosch. Aan de Braakstraat zijn meerdere hulpdiensten aanwezig.  Twee traumahelikopters kwamen ter plaatseAmbulancepersoneel ontfermde zich als eerste over de slachtoffers. De brandweer heeft de omgeving afgezet met schermen. 

REUTERS

"Geschreeuw"

"Ik hoorde geschreeuw en het enige wat ik nog zag was dat de fiets werd meegesleurd", verklaarde een getuige op de Nederlandse radio. 

De NS (Nederlandse Spoorwegen) is zeer aangeslagen. "We hebben verder nog geen details en worden op de hoogte gehouden door de politie. Dit is echt een vreselijk ongeval", aldus de woordvoerder van de NS. De Nederlandse premier Mark Rutte heeft zijn medeleven betuigd  op Twitter. Diep geraakt door het ontzettend verdrietige nieuws uit Oss waar 4 jonge kinderen om het leven zijn gekomen bij een afschuwelijk ongeluk. Ik wens alle betrokkenen veel sterkte toe met dit zware verlies", reageert de minister-president. 

ANP

"Onze gedachten gaan uit naar alle families die hun kinderen hebben verloren door een verschrikkelijk ongeluk in Oss'', laat de Nederlandse koningin Máxima weten. Ze voegt eraan toe dat zij en koning Willem-Alexander enorm meeleven. "We hebben geen woorden", aldus Máxima tijdens een bezoek aan het Friese Drachten.

Medewerkers van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn onderweg naar Oss voor verkennend onderzoek. Op basis van deze verkenning volgt later een besluit over een eventueel vervolg, aldus de raad.  De Nederlandse spoornetbeheerder ProRail zal ook een onderzoek voeren naar wat er precies is misgegaan, zoals bij elk ongeval. 

Op de bewuste spoorwegovergang gebeurden sinds 1975 vijf eerdere ongevallen. Daarbij vielen in totaal twee doden en vier zwaargewonden. De laatste keer was in 2000, toen vielen er geen slachtoffers, aldus ProRail.

Infografieken Nederland
Een traumahelikopter stijgt op.
ANP Een traumahelikopter stijgt op.
ANP
ANP
ANP132 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wilfried Vanden Berg

  Mensen voor dat jullie je gal uitspuwen en je denkbeeldig gedacht ten toon schrijven. Laat politie en gerechtelijke experts hun werk doen, wacht hun resultaat af. Nagel nog niemand tegen de schandpaal, of beschuldig nog niemand. Wacht gewoon de analiese van het onderzoek af. Deze zaak(ongeval) is te erg om te vroege conclusie's te trekken. Denk aub aan de ouders en de familie van de slachtoffers. Denk daar eerst eens aan.

 • Dirk N.M. Van Caekenberghe

  Vraag 1 : had de verantwoordelijke een rijbewijs D, voor het vervoer van meer dan 8 personen? Vraag 2 : kunnen die peuters geen 800 meter zelf te voet gaan stappen in plaats van vervoerd te worden? Vraag 3 : op een elektrisch apparaat kan op elk moment de spanning afgezet worden, waarom hier dan niet?

 • Jean-Pierre Vercruysse

  "Volgens de website stintum.com is de remweg van de kar 3,5 meter bij een snelheid van 15 km/u. Een helm, rijbewijs of kenteken zijn niet nodig. " Rijbewijs niet nodig!! Dus gelijk wie mag met dit toestel (waarvan ik mijn twijfels heb als ik de foto zie!!!) mensen vervoeren! Fout van de regering dat men zoiets toelaat!

 • Louis Luijckx

  10 kinderen in een kar, zonder helm alsook de bestuurder. Vinden jullie dat normaal ? 11 mensen op een fiets ! Mijn wagen is een cabrio en mogen er maar 4 inzittende zijn ! Op een brommer maximaal 2 personen ! Waar zit de logica !

 • Jean West

  En dei kleine auto's zonder rijbewijs dan ook maar verbieden zeker.