Douane neemt 3.000 roestige granaten en 56 kilo munitie in beslag in Franse Ardennen

Gerald Darmanin.
AFP Gerald Darmanin.
Een voertuig dat verdacht laag hing, heeft de Franse douane naar de ontdekking van 3.000 granaten en 56 kilo munitie geleid die een verzamelaar had verstopt, zo hebben de Franse autoriteiten gemeld.

De douanebeambten waren eind juni op patrouille op een weg tussen Parijs en de Belgische grens bij Chimay, toen ze een voertuig opmerkten dat overladen leek. De douaniers doorzochten het voertuig en vonden granaten en handvuurwapens zonder de nodige documenten, deelde de Franse minister van Begroting Gerard Darmanin mee. Daarop beslisten de douaniers de twee woningen en garage van de bestuurder in de Franse Ardennen te doorzoeken, een streek waar veldslagen plaatsvonden in de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

In totaal vonden ze 3.000 granaten, 150 kilo gram ontstekers voor artilleriegranaten, 56 kilo munitie en bijna twintig wapens of wapenonderdelen, waaronder semi-automatische pistolen. Foto's die het kabinet van de minister verspreidde, tonen roestende granaten die blijkbaar op slagvelden waren opgegraven, alsook oude patroonhouders en handvuurwapens die er nieuwer uitzagen.

Twee ploegen van de ontmijningsdienst werden erbij gehaald, want veel van de granaten konden nog ontploffen en sommige van de wapens waren niet onklaar gemaakt.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Verstrepen

    Hier bij ons aan het Westfront van de eerste wereldoorlog liggen bommen en granaten te rapen als aardappelen.