Door politie gedode automobilist (22) in Nantes werd gezocht voor overvallen

Verschillende gebouwen werden de afgelopen nacht in de wijk Breil in brand gestoken.
AFP Verschillende gebouwen werden de afgelopen nacht in de wijk Breil in brand gestoken.
De jonge automobilist (22) die gisteravond bij een controle probeerde weg te vluchten en door de Franse politie werd doodgeschoten in de stad Nantes, werd gezocht voor verschillende overvallen. In juni 2017  werd een aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd, maakte de plaatselijke procureur Pierre Sennès deze ochtend bekend. De afgelopen nacht zorgde het overlijden voor hevige rellen in de stad.

Demonstranten staken in de wijk Breil auto's in brand en gooiden molotovcocktails naar de politie. Die stuurde versterkingen naar de stad, waarna de rust afgelopen nacht terugkeerde. 

De automobilist wilde de controle vermijden en trachtte weg te rijden. Hij raakte daarbij een agent. Daarop opende een andere agent het vuur, zegt een bron binnen de politie. De bestuurder kwam daardoor om het leven.

Volgens de politiebron wordt onderzoek gedaan naar het besluit van de agent om de automobilist te beschieten.  De Franse minister van Justitie Nicole Belloubet heeft op de radio opgeroepen tot kalmte. Ze verklaart dat het toezichtsorgaan van de nationale politie "in alle transpartie het overlijden zal onderzoeken."

De jongeman werd opgespoord wegens verschilende roofovervallen in de brede omgeving van Parijs, bezit van gestolen goederen en criminele samenzwering. In juni 2017 werd een aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd. 

Een buurtbewoonster kijkt naar een uitgebrande wagen.
AFP Een buurtbewoonster kijkt naar een uitgebrande wagen.
Heel wat wagens gingen in vlammen op.
AFP Heel wat wagens gingen in vlammen op.
AFP23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Denis Stock

  Franse jeugd is ook niet meer wat het is geweest. De problemen zijn gezocht, niet klagen.

 • Gino Denil

  Inderdaad, hugo van de velde. En daarom sterven er in de VS jaarlijks ook tientallen agenten nadat ze neergeschoten werden. Hier is dat een zeldzaamheid. Breken er af en toe rellen uit waarbij een hele stadswijk in puin gelegd wordt. En worden de agenten meer beschouwd als een bezettende macht dan als ordehandhavers.

 • Jef Heffens

  prima werk!

 • Cyriel VanHulle

  Dat is tegenwoordig overal in de wereld, het crapuul mag alles doen. waarom wordt er niet strenger opgetreden? Al die herrie in de kiem smoren, en met voldoende geweld, ze zullen het (met de tijd) wel afleren.

 • hugo van de velde

  Als de politie iemand wil controleren en die vlucht, mogen ze er op schieten; Dat doen ze in Amerika altijd, en terecht !