Door Ocean Viking opgepikte migranten in quarantaine in Sicilië

Migranten dragen beschermende mondkapje aan boord van de Ocean Viking.
AFP Migranten dragen beschermende mondkapje aan boord van de Ocean Viking.
Migranten op het schip Ocean Viking zijn gisterenavond in Sicilië van boord gegaan. Zondag kreeg reder SOS Mediterranee van Italië toestemming om de 180 migranten in Porto Empedocle aan land te brengen.

Volgens een journalist van persbureau AFP zijn de migranten direct na aankomst door de politie naar een grote veerboot begeleid. Op de Moby Zaza moeten ze twee weken in quarantaine vanwege mogelijke besmetting met het coronavirus.

De Ocean Viking wachtte al ruim een week op toestemming van Italië of Malta om de migranten in een veilige haven van boord te laten gaan. Het schip riep vrijdag de noodtoestand uit vanwege oplopende spanningen aan boord. De migranten, onder wie Pakistanen, Noord-Afrikanen, Eritreeërs en Nigerianen werden door de Ocean Viking opgepikt op 25 en 30 juni.

Tweede groep in quarantaine op Moby Zaza

Op de Moby Zaza zat de afgelopen weken al een groep migranten in quarantaine. Dertig van hen zijn positief getest op het coronavirus. Degenen die het virus niet hebben, mochten eerder op maandag het schip verlaten.

Burgemeester Ida Carmina van Porto Empedocle staat niet te springen om de komst van de nieuwe groep migranten. Volgens haar kan de door de coronacrisis economisch zwaar getroffen lokale gemeenschap de hulpvraag amper aan. "Nu dat we op de weg terug zijn, het toerisme weer begint te komen, is deze ontwikkeling een ongelooflijke klap voor ons", aldus Carmina.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
De migranten mogen van boord.
AFP De migranten mogen van boord.
De Ocean Viking ligt aangemeerd in de haven van Porto Empedocle.
AP De Ocean Viking ligt aangemeerd in de haven van Porto Empedocle.