Ga naar de mobiele website
^ Top

Doodzieke Emma mag ingezameld geld van rechter niet gebruiken voor behandeling

AD
De doodzieke Emma Post mag de 55.000 euro die ze via een crowdfundingsactie heeft opgehaald, niet gebruiken voor een behandeling in een ziekenhuis in ons land. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag besloten.

Emma heeft leverkanker en is ongeneeslijk ziek. Ze vreesde dat er niet genoeg geld was voor een mooie uitvaart, omdat ze zich daarvoor niet kon verzekeren. Daarop startte ze samen met haar toenmalige vriend, Michiel van Oostrum, een geldinzamelingsactie om haar begrafenis te betalen. Maar het doelbedrag werd ruim overschreden. Het geld wordt daarom beheerd door de stichting Last Post en die wilde niet dat de ongeneeslijke zieke Utrechtse het geld ook zou gebruiken voor een behandeling in België. Post stapte om deze reden naar de rechter. Die vindt nu dat de 55.000 euro niet aan Post maar aan de stichting toebehoort.

De stichting wil het geld alleen gebruiken voor de begrafenis van Emma en die van eventuele lotgenoten, zoals in de statuten van de inzamelingsactie werd beschreven.

Volgens de stichting kon Post niet aantonen dat het geld gebruikt wordt voor de behandeling in ons land. "Het zou ook misleiding om het geld voor andere doelen dan de begrafenis te gebruiken. Dat is niet eerlijk naar alle mensen die geld gestort hebben", betoogde advocaat Kammer namens de stichting.

Namens Emma Post betoogde haar advocaat Brokers dan weer dat er helemaal geen stichting was toen Emma met haar actie begon. "En toen die stichting er wel was, ontstond er al snel gedoe. De statuten die melden dat het geld ook voor lotgenoten bedoeld was, zijn aangepast zonder medeweten van Emma. Dat geld komt haar gewoon toe."

Post zei zelf tegen de rechter dat ze niet op de hoogte was van de statutenwijziging. "Ik heb ook niet de kans gekregen om de donateurs via de website te vragen of ze het goed vonden dat ik het geld ook voor andere dingen dan de begrafenis zou gebruiken."

Omdat de Utrechtse vandaag in het ongelijk is gesteld, moet ze de stichting ook nog 2.740 euro betalen, zijnde de proceskosten die de stichting heeft gemaakt.

Meer over35 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Chantal Endstra

  dit is een ander verhaal dan er eerder eens geplaatst is maanden geleden? toen ging het erom dat het haar geld was. en dat ze er haar rijbewijs van wou halen en op vakantie om de laatste dingen te doen die ze wou doen. en nu ineens dit verhaal? probeert ze via andere reden nu toch t geld los te krijgen? verwarrend nu

 • marie-lauren moureau

  Sorry maar zijn die rechters nog menselijk? Dus ze laten liever iemand sterven en betalen haar begrafenis dan haar leven te redden? Ik denk dat veel mensen liever hebben dat hun geld voor haar levensreddende behandeling gebruikt wordt dan voor haar begrafenis zu!

 • kelly Bernaert

  Een schande

 • Marc Geerts

  Graag naam en adres van de rechter die deze onzin heeft uitgesproken.

 • karin verwimp

  Ik kan me niet indenken dat de donateurs niet zouden willen dat het TE VEEL niet voor een mogelijk levensreddende behandeling gebruikt mag worden. En de wet moet gevolgd worden maar afwijkingen moeten kunnen als het niet om criminelen maar doodzieke mensen gaat. Die organisatie en rechter hebben geen hart maar een ijsklomp in hun borstkas zitten!

Meld een bug