Doodverklaarde Syriëstrijder die dreigde met aanslagen in België, geeft interview vanuit gevangenis: “Ik was gebrainwasht, ik heb mijn lesje geleerd”

Abdellah Nouamane
EenVandaag Abdellah Nouamane
In een gevangenis in de Noord-Syrische plaats Hasaka zitten 5.000 IS-strijders op elkaar gepakt. Eén van hen is de Antwerpenaar Abdellah Nouamane (23) die eerder door de terreurorganisatie was doodverklaard, maar springlevend blijkt te zijn en door de Koerden werd gevangengenomen. Een Nederlandse reporter kon met hem spreken.

Onder begeleiding van gemaskerde bewakers mocht verslaggever Hans Jaap Melissen voor een reportage voor EenVandaag de gevangenis bezoeken. “Ze zitten met 90 man in een cel waar 20 mensen in passen. Als ze platliggen dan liggen ze allemaal tegen elkaar aan,” aldus Melissen. Volgens de journalist krijgen ze alleen te eten, verder doen ze heel weinig en weten ze amper wat er in de buitenwereld gebeurt.

In de ziekenboeg sprak de journalist met Abdellah Nouamane, een Antwerpse Syriëstrijder met codenaam Abu Jihad Al-Belgiki die in de zomer van 2018 door IS dood was verklaard. In maart van dit jaar bleek echter dat de veiligheidsdiensten hadden kunnen achterhalen dat Nouamane nog altijd in leven was en dat hij zou zijn opgepakt door de Koerden. En dat blijkt nu te kloppen.

De gewezen militant van Shariah4Belgium trok in 2013 naar het front. Daar groeide hij uit tot een van de beruchtste Belgische strijders. Hij zit al negen maanden in de gevangenis van Hasaka. Hij is gewond maar krijgt weinig verzorging. “Mijn darmen zijn uit mijn buik en ik heb ook nog andere verwondingen”, legt hij uit. “Ik ben heel jong naar hier gekomen. Ik was 17 à 18 jaar.”

“Gebrainwasht”

En hij vervolgt: “Ik geef toe dat ik bij IS was, ik was gebrainwasht. Maar ik ben met goede intenties naar hier gekomen. Als ik moet gestraft worden, dan moet het. Maar ik heb geen bloed aan mijn handen, bijvoorbeeld. Ik heb niemand onthoofd, gedood of verbrand.”

Heeft hij spijt? “Ik ben moe. Ik heb er genoeg van. Ik heb mijn lesje geleerd. Ik hoop gewoon dat ik mijn vrouw en kinderen ooit kan zien. Niemand wil hier blijven.”

De tijd zal uitwijzen wat er met hem gaat gebeuren en hoe gevaarlijk hij nog is. Enkele jaren geleden stuurde Nouamane immers huiveringwekkende dreigementen uit aan het adres van ons land, zo berichtte onze krant eerder. “Alles gaat in de lucht in België”, klonk het toen. “Ik zou zeggen van bibliotheken tot scholen, tot ziekenhuizen, tot winkelstraten, tot discotheken. Overal waar een ongeloof heerst.”

Ondertussen is hij ook één van de weinige Belgische Syriëstrijders die uitdrukkelijk veroordeeld zijn voor het plannen van een aanslag op Belgische bodem.

Bekijk ook: Doodverklaarde Antwerpse Syriëstrijder blijkt springlevend
203 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudy Van Go

  Laat maar zitten, zitten daar goed. Wat ik niet begrijp is dat men Da crapuul nog een forum geeft ook

 • Leopold Vanhoof

  Niets heeft hij geleerd.

 • Kathy Vercamer

  Laat ze daar maar in de gevangenis blijven. Sorry maar liever geen beulen in ons land. Hij wou België naar de knoppen helpen, dan moet hij naar mijn mening niet meer terug keren ook.

 • Anne-Marie De Rycke

  Alle moordenaars hebben spijt ACHTERAF.

 • Franc saas

  Gaat hij nu proberen om het over een andere boeg te gooien, en zeggen het is niet mijn schuld,ik had het allemaal niet zo bedoeld etc.