Doodstraf voor man die zijn vijf kinderen vermoordde, ondanks pleidooi van hun moeder

Timothy Jones.
AP Timothy Jones.
Een jury in de Amerikaanse staat South Carolina heeft vandaag een man ter dood veroordeeld voor de moord op zijn vijf kinderen in hun stacaravan in 2014. Vervolgens reed hij met hun lijkjes doorheen verscheidene staten en dumpte hij ze uiteindelijk in Alabama. De moeder van de kinderen had eerder deze week nog gevraagd om de man niet de doodstraf te geven.

De juryleden twijfelden tussen de doodstraf en een levenslange gevangenisstraf zonder kans op vervroegde vrijlating voor Timothy Jones. Vorige week bevond dezelfde jury hem schuldig voor de moord op Merah (8), Elias (7), Natahn (6), Gabriel (2) en Abigail (1). Uiteindelijk werd unaniem gekozen voor de doodstraf.

In zijn slotpleidooi stelde openbaar aanklager Rick Hubbard vandaag dat de moord op de kinderen de doodstraf verdiende. “Laat de straf passen bij de misdaad”, zei Hubbard aan de jury. “Hij is een massamoordenaar.”

Casey Secor, de advocaat van de verdediging, herinnerde de juryleden eraan dat Jones’ moeder was opgenomen met schizofrenie, een aandoening die erfelijk kan zijn. “Hoeveel doden moet de familie Jones nog meemaken? De doodstraf is in geen enkele zaak een vereiste”, stelde hij.

Timothy Jones, Sr., de vader van Timothy Jones, in tranen na het vernemen van het verdict.
AP Timothy Jones, Sr., de vader van Timothy Jones, in tranen na het vernemen van het verdict.

Tijdens de hoorzitting over de strafmaat, die een week duurde, kreeg de jury gruwelijke foto’s te zien van bewijsmateriaal en pijnlijke getuigenissen te horen van familieleden en leerkrachten van de kinderen. Jones’ vader, Timothy Jones Sr., pleitte voor het leven van zijn zoon en ontblootte in de rechtszaal zijn rug om de tatoeages van zijn vermoorde kleinkinderen te tonen. 

Ook Jones’ ex-vrouw Amber Kyzer wilde niet dat hij de doodstraf zou krijgen. “Hij toonde mijn kinderen absoluut geen genade. Maar mijn kinderen hielden van hem”, aldus Kyzer. “Niets rechtvaardigt wat je gedaan hebt”, zei ze tegen haar ex-man.

Timothy Jones werd in september 2014 gearresteerd in Mississippi. Hij leidde de politie naar de lijkjes van de kinderen, die hij in vuilniszakken had gewikkeld en achtergelaten in Alabama. Hij bekende aan de agenten dat Natahn gestorven was nadat hij hem strafte en dat hij vervolgens de vier andere kinderen wurgde.

In een telefoongesprek vanuit de gevangenis in 2014 vertelde Jones dat “zijn stoppen doorsloegen” nadat hij de zesjarige Natahn had vermoord, omdat het jongetje huilde om zijn moeder. “Een gremlin-stem” had hem vervolgens opgedragen om de andere kinderen om het leven te brengen, getuigde een psychiater.

De openbare aanklager schilderde Jones echter af als een zelfzuchtige, kwaadaardige man die zijn kinderen sloeg en hen vermoordde uit angst om betrapt te worden.

Openbaar aanklager Rick Hubbard toont de jury foto’s van de vermoorde kinderen.
AP Openbaar aanklager Rick Hubbard toont de jury foto’s van de vermoorde kinderen.17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Verstappen Martine

  Je weet niet wat het beste is voor zo iemand levenslang of de dood. Heeft hij wroeging of niet ? Koffiedik kijken als je het mij vraagt. De doodstraf is niet zwart of wit.

 • Gino Denil

  Die dodencellen zijn zo ontworpen vanuit de gedachte dat een ter dood veroordeelde er toch maar korte tijd zou zitten. Maar sommige zitten er tientallen jaren tot hun strafuitvoering. Tot 33 jaar. Eén ter dood veroordeelde stierf zelfs in zijn dodencel na 39 jaar. Eigenlijk een schande voor een beschaafd land. Want dat is tientallen jaren mentale foltering, soms tot de krankzinnigheid. En dan is minstens 4% nog onterecht en onschuldig ter dood veroordeeld.

 • Belinda Vanderhallen

  De doodstraf betekent dat hij zeker jaren in de dodencel zal zitten, in een cel van 2 x 2, 23u/dag, zonder contact met anderen. Ik denk dat ze na jaren zelf vragen naar de dood.

 • Marc Camp

  Doodstraf of effectief levenslang, een gepaste straf? Alles hangt af van de invulling van levenslang! Als dit wil zeggen, een cel,met computer, internet en tv, alle dagen lekker eten en gezellig samenzijn, inclusief bezoek van echtgenote of andere vrouw met eventueel gezellig samnzijn, dan is de straf meer dan ongepast en de doodstraf terecht.

 • mark germanus

  Perfect