Doodstraf “met executie” gevraagd voor moordenaars Scandinavische toeristes

Louisa Jespersen en Maren Ueland.
Facebook/DR Louisa Jespersen en Maren Ueland.
Het Openbaar Ministerie in Marokko heeft in beroep de doodstraf “met executie” gevraagd voor vier mannen die betrokken waren bij de gruwelijke moord op twee Scandinavische toeristes eind vorig jaar in het Atlasgebergte. Drie van de vier werden in eerste aanleg al veroordeeld tot de doodstraf, de vierde kwam er toen vanaf met een levenslange gevangenisstraf.

De Noorse Maren Ueland (28) en de Deense Louisa Jespersen (24) waren in december vorig jaar op trektocht, toen ze hun moordenaars tegen het lijf liepen. De studentes hadden hun tent opgezet in een afgelegen gebied op twee uur stappen van het toeristische Imlil en maakten geen schijn van kans. Een van hen werd de keel overgesneden, de andere onthoofd.

Executie

Een van de moordenaars maakte beelden van de gruwelijke executie en zette die online. Ze droegen die op “aan onze broeders in Syrië” en zwoeren in een tweede filmpje trouw aan terreurgroep IS. Die laatste eiste de aanslag echter nooit op.


Vier verdachten konden al snel geïdentificeerd worden. Abdessamad Ejjoud (25), Younes Ouziyad (27) en Rachid Afatti (33) kregen in juli de doodstraf voor de moorden, Abderrahmane Al Khayali (33) – die er net voor de gruwel vandoor ging – levenslang. De doodstraf wordt in Marokko echter niet meer uitgevoerd sinds 1993. (lees hieronder verder)

AFP
AFP
REUTERS

Ze moesten ook een schadevergoeding van 190.000 euro betalen aan de ouders van Ueland. De familie van Jesperson wilde ook de Marokkaanse staat veroordeeld zien voor zijn morele verantwoordelijkheid, maar kreeg de gevraagde schadevergoeding van 930.000 euro niet.

Sinds eind augustus wordt het dossier in beroep behandeld. De openbare aanklager vraagt nu de effectieve doodstraf “met executie” tegen alle vier de verdachten. Dat meldt La Libre.

Terroristische cel

Naast de vier hoofdverdachten werden in juli ook 20 andere beklaagden veroordeeld omdat ze gelinkt waren aan de moorden of behoorden tot een terroristische cel. Zij kregen celstraffen tussen 5 en 20 jaar. Voor hen vraagt het Openbaar Ministerie de bevestiging van die straffen.

De familie van Ueland heeft het bedrag van haar gevraagde schadevergoeding in beroep verhoogd tot 500.000 euro. Ze willen het geld investeren in een stichting die de strijd aanbindt tegen extremistisch gedachtegoed. De ouders van Jesperson hebben hun vraag om een schadevergoeding aan de Marokkaanse staat herhaald.

EPA
EPA
epa13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ruben block

  unia gaat zien of ze de daders asiel kan geven in belgie.zodat ze hier levenslang kunnen doppen.kwestie politiek correct te blijven,als ze dan snel vrij komen met enkelband omdat ze een cursus van een week gederadicaliseerd gevolgd hebben en ze snijden hier dan een paar vlaamse vrouwen de kop af dan is dit niet erg.want ze hebben die dan uit gelokt,ania zal dan ook nog zorgen voor een extra schade vergoeding te geven aan deze arme mannen,ze zijn geen dader maar slachtoffer van het westen.

 • Jan Verstrepen

  Dat is pas rechtspraak, hier krijgen ze een paar jaar luxe hotel.

 • paul van de velde

  En terecht die executie en op een openbare plaats zo dat iedereen het kan zien en uit gezonden op TV. Het moet daarvoor niet een ophanging zijn hoor , het kan ook met zweepslagen tot de dood intreed. ( niet voor gevoelige zenders zo als VTM en BRT )

 • herman de genst

  de reden waarom degene die hier de criminele toer opgaan hun straf hier willen uitzitten , gewoon uitvoeren die straf daar zal geen mens om treuren dat dit schorem word opgehangen of zelfs gevierendeeld .

 • Theo Dereu

  Een straf die past bij hun misdaad. Daar kan ons nutteloze rechtssysteem dat overloopt van misplaatste barmhartigheid voor misdadigers nog iets van leren. Doodnormaal trouwens dat hier zoveel migranten uit die regio criminelen zijn. Onze straffen zijn in hun ogen een lachertje.