Doodgeschoten man met valse bomgordel geïdentificeerd

In het noorden van Parijs is vanmiddag een man doodgeschoten aan het politiekantoor van Goutte-d'Or in het 18de arrondissement. Aanvankelijk werd gemeld dat de man een bommengordel droeg, maar later bleek het om een gordel met nepexplosieven te gaan. De man wilde het politiecommissariaat binnendringen. Hij zou met een slagersmes gezwaaid hebben en 'Allahu Akbar' geroepen hebben. De man is inmiddels geïdentificeerd, weet nieuwszender LCI. De identificatie gebeurde dankzij de mobiele telefoon van de man. Hij is geen onbekende voor de politie. Volgens BFMTV zou het om een twintigjarige Marokkaan gaan, die in 2013 een diefstal pleegde in Sainte-Maxime in de Var.

De man zei toen Sallah Ali te heten, geen vaste verblijfplaats te hebben en in 1995 in Casablanca te zijn geboren. Zijn door de gendarmerie afgenomen digitale vingerafdrukken zijn in een gespecialiseerde databank bewaard. Daardoor was vandaag de identificatie van het lichaam mogelijk, aldus nog BFMTV.

Ali had een papier bij zich met een in het Arabisch opgestelde opeising. Op het papier stond de vlag van terreurorganisatie Islamitische Staat. In de opeising zweert de gedode man trouw aan IS-leider al-Baghhadi. Het antiterreurparket is nu met de zaak belast.

Net een jaar geleden vond de zware aanslag op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo plaats. Daardoor stonden de politiediensten ongetwijfeld op scherp. Het incident van vandaag gebeurde zelfs bijna minuut op minuut op hetzelfde ogenblik. Het aangevallen commissariaat ligt in het 18de arrondissement nabij Montmartre en niet ver van Gare du Nord.

Op foto's is te zien dat een robot van de ontmijningsdienst ter plaatse was, maar de vermeende bommengordel bleek nep. De aanvaller had onder zijn jas wel een zakje vastgetapet waaruit een elektrische draad hing, maar die was niet verbonden met explosieven. De identiteit van de man is nog onbekend. Hij had geen papieren bij zich. Volgens getuigen was hij een dertiger. Op de man is, naast de opeising op papier, ook een draagbare telefoon gevonden.

Drie à vier schoten
De wijk Barbès werd afgezet en in twee scholen moest iedereen binnenblijven. De politie vroeg de bewoners de ramen te sluiten en hun balkon te mijden.

Een inwoner van de Rue de la Goutte-d'Or getuigt: "Ik hoorde drie-vier schoten vanmiddag. Ik doe nachtwerk en werd er wakker van. Ik ging aan het raam kijken en zag een bloedende man op de grond liggen. Op dit moment (12u40) is er niemand meer op straat. De winkels zijn gesloten en alles is afgezet."

New York Times-journaliste Anna Polonyi postte vanuit haar appartement tegenover het commissariaat een foto van de man met naast hem een ontmijningsrobot en mogelijk ook het mes dat hij gebruikte bij de aanval. Ze vertelde aan persbureau Reuters dat de politie op de man begon te roepen, waarna hij hun richting uit rende en ze hem uiteindelijk neerschoten.

AFP
AFP
AFP