Doodgeschoten en onthoofd: bioloog onthult nieuwe feiten over gruwelijke dood van leeuw Cecil

Palmer (links) met de dode leeuw Cecil.
Facebook Palmer (links) met de dode leeuw Cecil.
Het is intussen drie jaar geleden dat Cecil de leeuw werd gedood door een Amerikaanse tandarts, die het dier in de val lokte. In een nieuw boek, genaamd 'Lion Hearted: The Life and Death of Cecil & the Future of Africa’s Iconic Cats', vertelt auteur en bioloog Andrew Loveridge meer over de dood van Cecil. 

Cecil, beter bekend als de grootste leeuw in het Hwange National Park in het westen van Zimbabwe, was een nationale trots. In de zomer van 2015 werd het dier echter tijdens een jachtpartij genadeloos gedood door Walter Palmer, een Amerikaanse tandarts. 

Palmer besefte dat dieren doodschieten in het beschermde nationale park verboden is. Daarom lokte hij het dier met het karkas van een olifant uit het park, zo beweert bioloog Andrew Loveridge in zijn nieuwste boek dat het resultaat is van een onderzoeksproject van National Geographic. Vanuit een boom wachtte Palmer de bekendste leeuw van Zimbabwe op, klaar om het met zijn kruisboog neer te schieten.

Uiteindelijk vermoordde de man, die van jagen zijn hobby maakte, de gewonde Cecil met een kogel. Hoewel de tandarts zijn doel had bereikt, werd het daarna nog gruwelijker. Palmer onthoofde de leeuw zodat hij de kop kon meenemen naar huis als trofee. De moord op Cecil betekende voor hem het einde van een succesvolle jachtexpeditie, waarvoor hij zo'n 50.000 dollar had betaald.

Storm van verontwaardiging

De doodsstrijd van de leeuw duurde tergend lang. Zo schrijft Loveridge in zijn boek. De leeuw zou uiteindelijk zo'n tien uur lang hebben afgezien. Via trackers die eerder geïmplementeerd waren bij Cecil, konden onderzoekers zien dat hij heel wat moeite had om te ademen. 

De dood van Cecil ging niet onopgemerkt voorbij. De gruwelijke daad van de Amerikaanse tandarts zorgde immers voor heel wat verontwaardiging. Verschillende mensen protesteerden voor het huis van Palmer om hem duidelijk te maken dat hij "een laffe moordenaar" was. Uit angst sloot hij zelfs zijn tandartspraktijk een aantal weken. Achteraf beweerde de tandarts dat hij niet wist dat hij de nationale trots van Zimbabwe had doodgeschoten. 

Op 10 april komt het boek 'Lion Hearted: The Life and Death of Cecil & the Future of Africa’s Iconic Cats' van Andrew Loveridge uit.

Mensen uiten hun ongenoegen over de dood van Cecil aan de tandartspraktijk van Walter Palmer en protesteren tegen de jacht.
AP Mensen uiten hun ongenoegen over de dood van Cecil aan de tandartspraktijk van Walter Palmer en protesteren tegen de jacht.
Voor het huis van Walter Palmer.
AP Voor het huis van Walter Palmer.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.