Dood zwarte tiener lokt heel wat protest uit in St-Louis

PHOTO_NEWS
De dood van een zwarte tiener, die door zijn familie werd geïdentificeerd als Antonio Martin, in de omgeving van de Amerikaanse stad St-Louis gisterenavond laat (plaatselijke tijd) heeft tot onlusten geleid op de plaats van de feiten. Politiecommissaris Jon Belmar heeft vandaag gezegd dat het slachtoffer een pistool op de agent heeft gericht. De politie heeft nu ook de beelden van de bewakingscamera vrijgegeven.

De feiten deden zich voor aan een tankstation in Berkeley, vlakbij de stad Ferguson waar in augustus een andere zwarte tiener, Michael Brown, werd neergeschoten door een blanke agent.

Net na het incident kwam het tot een confrontatie tussen de opgeroepen politie en een tweehonderdtal mensen die zich aan het tankstation verzamelden. Er werden stenen en vuurpijlen naar de agenten gegooid. Vier mensen werden opgepakt.

De politie heeft nu de beelden van de bewakingscamera vrijgegeven en aan de bevolking gevraagd om de aanleiding van de feiten te bekijken, in de hoop om de situatie te kalmeren. Op die beelden zijn drie mannen te zien bij de politiewagen.

Een van de drie mannen loopt op een gegeven moment weg van de auto, en draait zich dan om en houdt een gestrekte arm gericht op de agent. Door de afstand van de camera tot de plek van de feiten is het echter moeilijk om details te ontwaren.

De burgemeester van Berkeley, Theodore Hoskins, maakte tijdens een persconferentie woensdag duidelijk dat dit voorval niet te vergelijken is met wat gebeurde in Ferguson. Hij gelooft niet dat de dood een raciaal motief heeft, waarna hij meegaf dat de helft van het aantal agenten Afro-Amerikaanse roots heeft.

EPA
PHOTO_NEWS