Dood Siciliaans niet-ex-parlementslid blijft parlementair pensioen krijgen

REUTERS
Zelfs de dood is geen hinderpaal voor het Siciliaanse parlement om een politicus, die nooit gezeteld heeft, een wedde uit te keren. De volksvergadering van het eiland onderaan de Italiaanse laars, berucht om zijn georganiseerde misdaad, heeft de heer Franco Bisignano tot dusver al meer dan 350.000 euro betaald en maakt zich nu op om diens weduwe te onderhouden met een maandelijks weduwenpensioen van bijna duizend euro.

Bisignano's grootste wapenfeit bij leven en welzijn was zijn kandidatuur, in 1976, voor een zetel in het regionale parlement. De kandidaat van de extreemrechtse Movimento Sociale Italiano (MSI) haalde het niet, waarop hij naar de rechtbank trok om zijn winnende tegenstander aan te klagen: diens verblijfplaats was niet in orde om een Siciliaanse zetel te krijgen, luidde Bisagnano's argument.

De rechters gaven de MSI'er gelijk, een vonnis dat pas definitief werd door een uitspraak van een beroepshof in ... 1996. Op dat moment was Bisagnano's legislatuur al wel vijftien jaar verlopen. De rechterlijke uitspraak betekende dat Bisagnano niets voor het volk kon doen, wel iets voor zichzelf: als "oud-parlementslid" trok hij plots een pensioen van 3 miljoen lire, vanaf de introductie van de Europese eenheidsmunt een van 1.800 euro.

Op 25 januari dompelde de politicus zijn vrouw in de rouw. Maar van de weeromstuit krijgt de weduwe een pensioen dat iets meer dan de helft van het pensioen van wijlen haar man bedraagt: 1.800 euro gedeeld door twee plus een habbekrats.

De Siciliaanse assemblee betaalt momenteel meer dan anderhalf miljoen euro per maand aan pensioenen voor ex-parlementsleden, weduwen van parlementsleden en soms zelfs kinderen van afgevaardigen. Het meest frappante geval is een dochter van een zekere Cacciola Natale, een monarchist die op het einde van de jaren '40 van de 20e eeuw in het halfrond in Palermo zetelde.