Donorconferentie voor Libanon levert in totaal 250 miljoen euro op

Een ravage in de haven van Beiroet. Vier dagen na de verwoestende explosie in de hoofdstad van Libanon, wordt er nog gezocht naar overlevenden.
ANP Een ravage in de haven van Beiroet. Vier dagen na de verwoestende explosie in de hoofdstad van Libanon, wordt er nog gezocht naar overlevenden.
De Franse president Emmanuel Macron heeft bekendgemaakt dat de donorconferentie voor Libanon 250 miljoen euro heeft bijeengebracht. Duitsland had eerder het cijfer van 200 miljoen genoemd, maar de Fransen zetten nu dus de puntjes op de i met het nieuwe totaalbedrag van 250 miljoen euro. Ook ons land heeft, naast het sturen van materiaal en personeel, een bedrag van 5 miljoen euro uitgetrokken om de eerste noden te lenigen van het zwaar geteisterde Libanon. Alle donorlanden hebben erop aangedrongen dat de humanitaire hulp het Libanese volk zélf moet ten goede komen. 

De ramp in de stad heeft het leven gekost aan meer dan 150 mensen. Ook waren er duizenden gewonden en zijn honderdduizenden personen dakloos geworden. “Dit soort cijfers zijn schokkend”, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas eerder vandaag tegen Bild am Sonntag.  “De inwoners van Beiroet hebben onze hulp nodig. En ze hebben hoop nodig.”

“Strenge controle”

Hoewel er nog geen akkoord is bereikt over het bedrag aan humanitaire steun aan Libanon, hebben de deelnemers wel al verklaard dat ze de getroffen inwoners niet in de steek zullen laten en een substantieel bedrag beschikbaar zullen stellen. 

De Europese Unie zal onder meer 30 miljoen euro, bovenop de eerdere 33 miljoen, vrijmaken. Dat geld moet wel streng gecontroleerd aan Libanon worden overgemaakt en mag enkel dienen voor het verzorgen van de sterkst getroffen inwoners van het land, klinkt het bij de EU. “In deze kritieke uren biedt de EU onderdak, medische noodhulp, water en sanitaire voorzieningen en voedselhulp. De Europese Unie is vastbesloten het Libanese volk op korte en lange termijn te helpen”, aldus Janez Lenarcic, EU-commissaris voor crisisbestrijding.

Ook de Rotterdamse haven zal samen met de Wereldbank kijken hoe de verwoeste haven van Beiroet kan worden hersteld. Dat meldde de Nederlandse minister Sigrid Kaag na de virtuele donorconferentie. “De haven is cruciaal voor de vele organisaties die hulp in het land willen krijgen”, benadrukt Kaag. Maar ook voedselhulp voor Syrië loopt via Beiroet. Nederland stelde eerder al 1 miljoen euro beschikbaar voor het Libanese Rode Kruis, en 3 miljoen euro voor een aantal Nederlandse hulporganisaties. 

Lees verder onder de foto

De bovenste foto toont de haven van Beiroet in augustus 2019. De onderste is genomen na de explosie.
REUTERS De bovenste foto toont de haven van Beiroet in augustus 2019. De onderste is genomen na de explosie.

Aan de videoconferentie deden allerlei wereldleiders mee, onder wie de Amerikaanse president Donald Trump, de Italiaanse premier Giuseppe Conté, de Braziliaanse president Jair Bolsonaro en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel.

“Buitengewone mobilisatie”

Frankrijk besliste voor de donorconferentie al een lucht- en zeebrug in te richten om hulpverleners en -middelen te sturen naar Libanon. Twee schepen, waaronder een oorlogsschip, zijn vertrokken in Toulon met onder andere voedingsmiddelen. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van een “buitengewone mobilisatie”.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Wim Eggermont

    Dat is dan 12 cent per inwoner. Dacht dat de Hollanders de krenten in Europa waren

  • rene vreys

    Dit hou je niet voor mogelijk ,wie gaat dat beheren in een land waar alleen de politici mee gaan lopen of heeft EUROPA er voordeel mee?