Donorconferentie haalt 234 miljoen euro op voor CAR

Sinds 23 januari is er een nieuwe (christelijke) interimpresidente, Catherine Samba-Panza, aangetreden.
REUTERS Sinds 23 januari is er een nieuwe (christelijke) interimpresidente, Catherine Samba-Panza, aangetreden.
De Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) mag op 234 miljoen euro (325 miljoen dollar) hulp rekenen van de internationale gemeenschap. Maar het is nog maar de vraag of dat bedrag voldoende is om het geweld en de chaos een halt toe te roepen. Oorspronkelijk lag de lat op de donorconferentie in Addis Abbeba zaterdag een stuk hoger: er was gesteld dat er 370 miljoen euro (500 miljoen dollar) moest samengebracht worden.

De Europese Unie deed nog 45 miljoen euro bovenop de 200 miljoen euro die eerder al was gedoneerd. "We zijn ons ervan bewust dat we de nieuwe overgangsregering in Bangui zowel politiek als financieel moeten ondersteunen", zei Nicholas Westcott namens de EU.

Sinds de staatsgreep van moslimrebellen in maart vorig jaar heerst er chaos in het land. Duizenden mensen zijn sindsdien omgekomen, en een miljoen mensen zijn op de vlucht voor religieus geïnspireerd geweld tussen christenen en moslims. Sinds 23 januari is er een nieuwe (christelijke) interimpresidente, Catherine Samba-Panza, aangetreden.

Aan de donorconferentie in Addis Abeba nemen ongeveer 60 landen en internationale organisaties deel.