Donita (9) zoekt nier voor haar mama met Facebook-filmpje

Donita
Ron Machielse/Pix4profs Donita
Ze is pas negen jaar, maar Donita Vissers uit Breda is met hele andere dingen bezig dan haar leeftijdsgenootjes: ze zoekt een donornier voor haar moeder. Op Facebook slaakt het meisje een noodkreet.

"Een nier voor mijn mama", zegt het meisje dichtend in een filmpje. "Dat doet mij veel verdriet. Al is er niemand die dat aan mij ziet. Ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Nog steeds komen we niet vooruit."

De noodkreet wordt volop gedeeld, maar voorlopig zonder succes. Het is moeilijk voor moeder Cindy Schaerlackens (41) om haar dochter zo te zien. "Ze is er zo mee bezig. Ze heeft onlangs haar spreekbeurt gedaan over niertransplantatie en maakt nu weer een werkstuk over donor zijn."

De zoektocht naar een donornier is nog niet zo makkelijk, want de Bredase heeft bloedgroep 0-positief met veel antistoffen. Dat komt omdat ze al eerder de donornier en -alvleesklier heeft afgestoten. "Het moet dus de perfecte match zijn."

Nood Kreet Donita was live. - Nood Kreet Donita | Facebook

Nood Kreet Donita was live.

Nierdialyse

Schaerlackens heeft sinds haar dertiende diabetes. Daar kwam tijdens de zwangerschap van Donita het HELLP-syndroom bij, waardoor haar nieren minder goed gingen werken. Ze onderging een nier- en alvleeskliertransplantatie, maar na drie jaar stootte haar lichaam de organen af. Sindsdien gaat de vrouw bijna elke dag naar de dialyse om haar bloed te laten filteren.

"Ik word om tien uur 's avonds opgehaald door een taxi. In het ziekenhuis word ik gedialyseerd en de volgende ochtend weer thuisgebracht. En zo vier avonden per week," vertelt ze. Tot voor kort gebeurde dit overdag, maar daardoor zag de Bredase haar gezin amper. "Ik ben er slecht aan toe, waardoor ik weinig kan en heel de dag op de bank lig. Maar nu ben ik wél vaker thuis."

Op de afdeling waar Schaerlackens 's nachts ligt, zijn in twee en een half jaar tijd al drie mensen geholpen door een oproep op Facebook. "Dat waren onbekende mensen die zich aanmeldden als donor. Toen Donita dat hoorde, wilde ze dat ook proberen. Ik zei tegen haar: 'Bij ons lukt dat niet, maar als jij dat wilt, moet je dat doen.' Nu komt haar oproep wel hard aan bij mij," aldus de moeder.