Döner kebab mogelijk met uitsterven bedreigd

AP
Paniek in Duitsland. Het Europees Parlement overweegt de toevoeging van de stof fosfaat in bevroren kebabvlees te verbieden. Als het voorstel wordt aangenomen, betekent dat het einde van de döner kebab zoals we die kennen.

Dankzij fosfaat behoudt het vlees vocht en smaak nadat het wordt ingevroren. Daarnaast is het zonder fosfaat onmogelijk om het ingevroren vlees te produceren en te verzenden. Zonder het gebruik van fosfaat zou het vlees voor een döner kebab bovendien niet aan de spies blijven hangen.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) stelde in 2012 dat overmatige consumptie van fosfaat schadelijk is en kan leiden tot hart- en vaatziekten. Daarom protesteerden de groenen en sociaaldemocraten in het Duitse parlement tegen een voorstel van de Europese Commissie om het gebruik van fosfaat bij bevroren kebabvlees toe te staan. 

Duitse media vrezen nu dat een grote meerderheid van de kebabshops zullen verdwijnen, omdat slechts een kleine minderheid van hen werkt met vers vlees. 

De Duitse politica Renate Sommer van de christendemocratenpartij CDU verwijt de groenen en sociaaldemocraten in het Europees Parlement "paniekzaaierij". "Een EU-burger krijgt door kebab te eten evenveel fosfaat binnen op een jaar, als bij het drinken van 1,5 liter cola," merkte ze op. Sommer stelde dat een broodje döner slechts 134 milligram fosfaat bevat, terwijl de EFSA  een maximum van 4200 mg fosfaatinname per dag aanhoudt.

De eerste broodjes döner werden in de jaren 70 verkocht in Duitsland. Volgens de Duitse krant Bild is de Duitse dönerindustrie goed voor 110.000 jobs. Tachtig procent van de 500 ton döner die dagelijks wordt geproduceerd in de EU, is afkomstig uit Duitsland. 
86 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • luu di malinas

  Inderdaad voor ander voedsel mag de koude keten niet onderbroken worden. Koeling vanaf slachthuis tot net voor bereiding. Die vleeslolly's draaien uren in de ideale temperatuur om bacteriën te kweken. Maar het kan wel smaken af en toe.

 • Rudi Goossens

  Gezond kan dat allemaal zeker niet zijn !!

 • jan van dessel

  Onderzoek heeft enkele jaren geleden ontdekt dat er ook afval van varkensvlees in verwerkt zat. Voor mij geen probleem, maar vind het wel lachwekkend dat Turkse producenten varkensvlees gebruikten.

 • Tom Amonski

  maar dat onkruidbestrijdingsmiddel dat is geen probleem, waar zitten de meeste centen...

 • Jeanne Delvoy

  35 Jaar geleden,de gasvrijheid leren kennen van pitazaken in Antwerpen.Na een avond/nacht stappen kon er op het einde altijd nog een pita bij.Gingen alijd naar dezelfde pitabar,we werden steeds zeer gastvrij ontvangen en kregen steeds onze raki er gratis bij.Het is al meer dan 15 jaar geleden dat er nog zoiets tussen mijn kiezen is gegaan.