Döner kebab mogelijk met uitsterven bedreigd

AP
Paniek in Duitsland. Het Europees Parlement overweegt de toevoeging van de stof fosfaat in bevroren kebabvlees te verbieden. Als het voorstel wordt aangenomen, betekent dat het einde van de döner kebab zoals we die kennen.

Dankzij fosfaat behoudt het vlees vocht en smaak nadat het wordt ingevroren. Daarnaast is het zonder fosfaat onmogelijk om het ingevroren vlees te produceren en te verzenden. Zonder het gebruik van fosfaat zou het vlees voor een döner kebab bovendien niet aan de spies blijven hangen.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) stelde in 2012 dat overmatige consumptie van fosfaat schadelijk is en kan leiden tot hart- en vaatziekten. Daarom protesteerden de groenen en sociaaldemocraten in het Duitse parlement tegen een voorstel van de Europese Commissie om het gebruik van fosfaat bij bevroren kebabvlees toe te staan. 

Duitse media vrezen nu dat een grote meerderheid van de kebabshops zullen verdwijnen, omdat slechts een kleine minderheid van hen werkt met vers vlees. 

De Duitse politica Renate Sommer van de christendemocratenpartij CDU verwijt de groenen en sociaaldemocraten in het Europees Parlement "paniekzaaierij". "Een EU-burger krijgt door kebab te eten evenveel fosfaat binnen op een jaar, als bij het drinken van 1,5 liter cola," merkte ze op. Sommer stelde dat een broodje döner slechts 134 milligram fosfaat bevat, terwijl de EFSA  een maximum van 4200 mg fosfaatinname per dag aanhoudt.

De eerste broodjes döner werden in de jaren 70 verkocht in Duitsland. Volgens de Duitse krant Bild is de Duitse dönerindustrie goed voor 110.000 jobs. Tachtig procent van de 500 ton döner die dagelijks wordt geproduceerd in de EU, is afkomstig uit Duitsland. 
85 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rudi Goossens

  Gezond kan dat allemaal zeker niet zijn !!

 • jan van dessel

  Onderzoek heeft enkele jaren geleden ontdekt dat er ook afval van varkensvlees in verwerkt zat. Voor mij geen probleem, maar vind het wel lachwekkend dat Turkse producenten varkensvlees gebruikten.

 • Tom Amonski

  maar dat onkruidbestrijdingsmiddel dat is geen probleem, waar zitten de meeste centen...

 • Jeanne Delvoy

  35 Jaar geleden,de gasvrijheid leren kennen van pitazaken in Antwerpen.Na een avond/nacht stappen kon er op het einde altijd nog een pita bij.Gingen alijd naar dezelfde pitabar,we werden steeds zeer gastvrij ontvangen en kregen steeds onze raki er gratis bij.Het is al meer dan 15 jaar geleden dat er nog zoiets tussen mijn kiezen is gegaan.

 • Redouan Kabbal

  Dan de frieten van Quick en MC Donalds ook verbieden die 1u onder de lampen van 100watt liggen,kip aan 't spit,enz,...