Donald Tusk wil minstens twee vrouwen in Europese topfuncties

“Van de vier Europese topfuncties die dit jaar vrijkomen, moeten er minstens twee worden ingevuld door vrouwen.” Dat heeft Europees president Donald Tusk vanavond verklaard na afloop van een informeel beraad met de Europese staatshoofden en regeringsleiders over de invulling van de topjobs. "We zullen zien of het mogelijk is, maar dat is mijn ambitie.” 

Twee dagen na de verkiezingen wisselden de regeringsleiders tijdens een diner een eerste keer van gedachten over de invulling van de topjobs. Ze gaven Tusk een mandaat om consultaties op te starten over de benoeming van een nieuwe Commissievoorzitter, maar ook een nieuwe voorzitter van de Europese Centrale Bank, een hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid en een opvolger voor de Pool zelf.

“We hebben gesproken over de noodzaak om evenwichten te vinden die onze diversiteit weerspiegelen op vlak van geografie, omvang, geslacht en politieke partijen. Dat is onze aspiratie, maar in de echte wereld kan een perfect evenwicht moeilijk te vinden zijn”, erkende Tusk. Volgens hem deelden de meeste leiders de ambitie om een genderevenwicht te vinden. “Misschien niet iedereen, maar bijna iedereen.”

Primeur

Tusk hoopt dat hij de puzzel tegen de volgende Europese top van 20 en 21 juni kan leggen. Hij wil alvast zo snel mogelijk consultaties opstarten met het Europees Parlement over de benoeming van een nieuwe Commissievoorzitter. Dat is allicht de moeilijkste oefening, omdat hij of zij de steun moet krijgen van een absolute meerderheid van de 751 Europarlementsleden. 

Over de opvolgers voor hemzelf, ECB-voorzitter Mario Draghi en hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini heeft het Europees Parlement veel minder in de pap te brokkelen. Tusk onderstreepte wel dat de opvolging van Draghi geen partijpolitieke competitie mag worden. De centrale bank is immers strikt onafhankelijk van de politiek. De bank is overigens nog nooit door een vrouw geleid, net als de Europese Commissie en de Europese Raad.  Als een man de positie van hoge vertegenwoordiger zou krijgen, zou dat juist weer een primeur zijn.

Spitzenkandidaten

Tusk herhaalde dat de regeringsleiders zich niet verplicht voelen om het halfrond één van de kandidaten voor te stellen die door hun Europese politieke partij als Spitzenkandidat op het schild zijn gehesen in de verkiezingscampagne. De Franse president Emmanuel Macron en de Visegrad-landen bijvoorbeeld lopen om uiteenlopende redenen niet warm voor dat systeem. “Maar een Spitzenkandidat zijn is ook geen diskwalificatie. Het zou hun kansen kunnen verhogen.”

Tusk verzekerde ook dat de regeringsleiders geen “interinstitutioneel conflict” met het parlement willen. Enkele uren eerder voorzitter Antonio Tajani hen er nog eens op gewezen dat een meerderheid in het halfrond het verkiezingsproces met Spitzenkandidaten blijft ondersteunen. Onder de grote politieke families verzetten enkel de liberalen zich, omdat ze net als hun partner Macron betogen dat die kandidaten zich dan op transnationale kieslijsten aan alle Europese kiezers moeten kunnen presenteren.

In tegenstelling tot de campagne van 2014 hebben liberalen ditmaal dan ook geen Spitzenkandidat uitgespeeld. In de laatste rechte lijn ontpopte de Deense eurocommissaris Margrethe Vestager zich wel steeds meer tot officieuze kandidaat. Ze nam niet deel aan de verkiezingen, maar tekende namens de liberalen wel present op het grootste televisiedebat. Uitgesproken Spitzenkandidaten zijn de Duitser Manfred Weber van de christendemocratische EVP en de sociaaldemocraat Frans Timmermans.

De drie genieten tot nader order de steun van hun partijgenoten onder de regeringsleiders. Formeel is er gisterenavond echter nog niet over namen gesproken, wel over het geschikte profiel van de opvolger van Jean-Claude Juncker. Dat Weber geen ervaring heeft in een uitvoerend mandaat, zoals sociaaldemocraten en liberalen wel eens aan de kaak stellen, hoefde voor de Duitse bondskanselier Angela Merkel alvast geen probleem te zijn. Ze wees erop dat de sociaaldemocraten daar vijf jaar geleden evenmin een probleem van maakten toen ze de kandidatuur van Martin Schulz verdedigden.

Bekijk ook: zo stemden de Europese lidstaten in de verkiezingen:
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van de Velde

  Het is toch duidelijk waarom politici aan geen enkele eis van bekwaamheid en ervaring moeten voldoen om zg belangrijke jobs uit te oefenen; dit zou blijkbaar eigen zijn aan de democratie. Dit heet in werkelijkheid zelfbediening en zulke democratie is gewoon boerenbedrog. Wij betalen de rekening.

 • Preso Kathleen

  dus het gaat niet over kwaliteit maar gender correctheid ? De beste personen op de juiste plaats. als het allemaal mannen zijn, dan is dat zo..... nu komt het over als een politieke correctheid tov de vrouwen.

 • patrick morel

  Hij weet al wie. Het gevecht voor de topjobs is zondagavond al begonnen. Een EP parlementslid worddt zeer riant vergoed op allerlei manieren en als ik dan lees dat Bart Staes 120.000 euro netto meekrijgt na vele jaren van riant betaald te zijn zakt mijn broek af. Een topjob is nog vele keren lucratiever, zou je geen ruzie maken voor zoveel geld.

 • Guy Bevers

  Kijken naar geslacht voor een topjob ?

 • sjaak vanslembrouck

  "minstens" dus 2 van de 4 als we kunnen. 3 or 4/4 als we kunnen. Belachelijk. ik heb niets tegen vrouwen in een hoge functie maar ik heb wel een probleem met opgelegde normen. Voor mijn part zijn het opeens 4 vrouwen en eens 4 mannen of 2/2 verdeeld. Maakt me echt niet uit zolang ze het verdiend hebben. Maar verplicht een geslacht in een functie steken is belachelijk. Ik wil dat degene die de positie het meest verdiend de plek krijgt, of dat nu man of vrouw is.