Donald Tusk: "Het moet gedaan zijn met uitdagen en zwartepieten"

Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk roept in een videoboodschap de hoofdrolspelers van de Griekse crisis tot de orde. "Het elkaar uitdagen moet stoppen, net als het elkaar toespelen van de zwartepiet", zegt hij evenwel zonder Athene of de instellingen bij naam te noemen. Tusk organiseert maandagavond een eurotop als ultieme poging om de impasse te doorbreken, maar waarschuwt dat er geen "magische oplossing" mag verwacht worden.

"Dit is geen spel"
Tusk besliste de staatshoofden en regeringsleiders van de negentien eurolanden bij elkaar te roepen nadat de eurogroep in Luxemburg donderdag geen resultaat opgeleverd had. "De situatie in Griekenland wordt kritiek", zegt Tusk deze middag. "Het elkaar uitdagen moet stoppen, net als het elkaar toespelen van de zwartepiet. Dit is geen spel en er rest ons geen tijd om spellen te spelen. Dit is echt, met mogelijk echte gevolgen, in de eerste plaats voor het Griekse volk."

"Geen magische oplossingen"
Het opzet van de eurotop is dat iedereen rond de tafel de standpunten van de ander begrijpt, "net als de gevolgen van onze beslissingen", gaat Tusk verder. "We mogen niet de illusie koesteren dat er op het niveau van de leiders een magische oplossing zal gevonden worden. De top zal niet de laatste stap zijn. Er zullen geen gedetailleerde technische onderhandelingen worden gevoerd. Dat blijft de opdracht van de ministers van Financiën."

"Weinig tijd"
Volgens Tusk is bijna het moment aangebroken waarop de Griekse regering de keuze zal moeten maken tussen "een naar mijn mening goed aanbod voor verdere steun" of het afstevenen op een wanbetaling. "Op het einde van de rit is en kan dit alleen maar een beslissing van de Grieken zijn en onder de Griekse verantwoordelijkheid vallen. Er rest nog tijd, maar slechts een paar dagen. Laat ons die wijs gebruiken."