Donald Tusk draagt op 29 november macht over aan Charles Michel

Charles Michel (rechts) en uittredend voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk tijdens een eerdere ontmoeting.
BELGA Charles Michel (rechts) en uittredend voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk tijdens een eerdere ontmoeting.
Vrijdag 29 november zal uittredend voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk tijdens een ceremonie symbolisch de macht overdragen aan zijn opvolger Charles Michel. Dat delen beiden vandaag mee.

Na de Europese verkiezingen van 26 mei moesten enkele Europese topfuncties opnieuw ingevuld worden. Voor het voorzitterschap van de Europese Raad, dat de staatshoofden en regeringsleiders van de 28 EU-lidstaten verenigt, viel de keuze op Charles Michel. Op 1 december gaat hij officieel aan de slag voor zijn eerste mandaat van 2,5 jaar, dat één keer kan worden verlengd.

Als 'president-elect' reist Michel al enkele weken de Europese Unie rond om zijn oor te luister te leggen bij de Europese leiders. Volgende vrijdag krijgt hij echt de sleutels in handen van de hoofdzetel van de Europese Raad in de Brusselse Wetstraat. Michel en Donald Tusk zullen er ook het personeel van het secretariaat-generaal van de Raad toespreken.

Terwijl Michel de sprong van het Belgische naar het Europese niveau maakt, blijft Tusk Europees actief. Gisteren werd hij verkozen als de nieuwe voorzitter van de Europese Volkspartij (EVP), de partij van de Europese christendemocraten en conservatieven.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • leppens victor

  Macht? Welke macht,om het eigen persoontje en zijn acolieten zó veel mogelijk te bevoordelen? mvg.

 • René Schoeters

  Mister Marrakesh zit aan de juiste kant van de geldkraan ipv de geschiedenis, wie gaat de volgende zijn die ons bij de neus neemt!?

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Ik zou zeggen 'good riddance', maar wat we in de plaats krijgen weten we nog niet. Rooskleurig ziet het er niet uit. En de EU is blijkbaar een vluchtelingenkamp voor gestrande Europese politici aan het worden. België is er goed vertegenwoordigt.

 • Patrick Verbelen

  Nog een die bewaking zal nodig hebben.

 • Martin Meuris

  Allez we zijn benieuwd maar zijn Engels is al even slecht als zijn Nederlands, de woordenschat is goed maar dat accent, aub. Waarom moet men voor een veel lagere post als ambtenaar veel beter talen kennen als voor deze job?