Donald Trump wil afschaffing federaal minimumloon

REUTERS
In tegenstelling tot wat hij de voorbije maanden liet uitschijnen, pleit Donald Trump nu voor de afschaffing van een federaal minimumloon. De zakenman met presidentiële ambities pleit ervoor dat de afzonderlijke staten zelf het minimumloon kunnen bepalen.

De vermoedelijke Republikeinse afgevaardigde voor de presidentsverkiezingen verklaarde zondag dat hij een voorstander was van een hoger minimumloon, maar hij dringt erop aan dat de bepaling ervan een verantwoordelijkheid wordt van de staten zelf.

"Ik hou van het idee: 'laat de staten zelf beslissen'," zo zei Trump aan nieuwszender NBC. "Maar ik denk dat mensen meer moeten krijgen. Ze zijn daar. Ze werken. Het is een erg laag cijfer."

Toen hem gevraagd werd of de federale overheid een minimumloon moest bepalen, antwoordde hij: "Nee, ik zou liever hebben dat de staten doen wat ze moeten doen. En de staten concurreren met elkaar. Niet alleen met andere landen, maar ook met elkaar."

Tijdens een debat in november zei Trump, die beweert dat hij op een fortuin van meer dan tien miljard dollar zit, nog: "De belastingen zijn te hoog. De lonen zijn te hoog. We zullen de concurrentie met de wereld niet aankunnen." 

Nochtans liet hij zondag uitschijnen dat hij wel sympathie heeft voor de laagstbetaalde laag van de bevolking. "Ik weet niet hoe je kan leven van 7,25 dollar per uur," zei hij. "Maar ik zou zeggen, laat de staten beslissen".