Donald Trump sluit onafhankelijke kandidatuur niet uit

Donald Trump tijdens het debat.
AFP Donald Trump tijdens het debat.
De miljardair Donald Trump ging zoals verwacht met de meeste aandacht lopen tijdens het eerste televisiedebat gisteren tussen (10 van de 17) de Republikeinse presidentskandidaten. Als hij de Republikeinse nominatie niet binnenhaalt, dan komt hij mogelijk als onafhankelijke kandidaat op. Dat maakte hij tijdens de uitzending duidelijk.

Het ging om het eerste televisiedebat, dat in primetime werd uitgezonden op de zender Fox. Slechts 10 van de 17 Republikeinse kandidaten voor de presidentsverkiezingen van 2016 mochten eraan deelnemen, namelijk zij die het beste scoorden in een aantal nationale peilingen.

Alle ogen waren op Trump gericht, de man die door zijn controversiële uitspraken al heel wat aan populariteit won. Bij de start van het debat vroeg de journalist wie eventueel als onafhankelijke zou opkomen en het tegen de Republikeinse kandidaat zou opnemen. De enige die zijn hand opstak was Donald Trump. "Ik doe op dit moment geen belofte", aldus de zakenman, waarna het publiek hem uitjouwde.

Stemmen kosten
De Republikeinen zijn bang voor zo'n scenario, want de omstreden zakenman zou heel wat stemmen uit conservatieve kring kunnen binnenhalen. "Op die manier helpt Trump Clinton aan een overwinning", bekritiseerde Rand Paul, senator uit Kentucky de aankondiging.

De vastgoedmagnaat benadrukte wel dat hij het liefst namens zijn partij wil meedoen aan de verkiezingen. "Ik wil winnen en we gaan winnen", stelde Trump, die volgens peilingen de meeste steun geniet onder de Republikeinse achterban. "Ik wil winnen als Republikeinse kandidaat."

Geen blad voor de mond
De vastgoedtycoon heeft tot dusver bepaald geen blad voor de mond genomen. Zo noemde hij Mexicanen eerder drugssmokkelaars en verkrachters. Ook gisteren deed hij zijn uitgesproken reputatie eer aan. Zo omschreef Trump de Amerikaanse leiders als "dom", omdat ze toe zouden staan dat Mexico "slechte mensen" de grens over stuurt. De zakenman riep op zijn beurt op tot de bouw van een muur bij de grens. "Maar ik vind het niet erg als er een deur zit in die muur, zodat mensen legaal het land kunnen binnenkomen", stelde hij.

De agressieve toon van Trump kwam hem op kritiek te staan van andere kandidaten. Zo klaagde Jeb Bush, de nummer twee in de peilingen, dat Trump verdeeldheid zaait met zijn taalgebruik. "We gaan niet winnen als we het land verdelen", waarschuwde Bush, die meer voelt voor een optimistische boodschap.

Trump stelde daarop dat er geen tijd is om op zijn toon te letten. "We moeten erop uittrekken en de klus klaren", vond hij.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.