Donald Trump laat Amerika's bekendste latino-journalist buitengooien op persconferentie

Jorge Ramos confronteert Donald Trump met kritische vragen, maar wordt dan buitengegooid.
GETTY Jorge Ramos confronteert Donald Trump met kritische vragen, maar wordt dan buitengegooid.
Opnieuw ophef om de Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Nadat hij eerder op de dag opnieuw uithaalde naar Fox-presentatrice en "bimbo" Megyn Kelly, liet hij op een persconferentie Jorge Ramos buitengooien. Ramos is een bekende populaire journalist en presentator voor het Spaanstalige tv-station Univision.

Ramos wilde Trump bij het begin van een persconferentie in Iowa meteen een vraag stellen over zijn immigratiestandpunt en zijn plannen om 11 miljoen immigranten zonder papieren opnieuw het land uit te zetten en een muur te bouwen langs de hele Mexicaanse grens. Maar Trump had ondertussen het woord al aan een andere reporter gegeven en weigerde Ramos te woord te staan. "Sorry, u bent niet aangeduid. Ga zitten. Ga zitten."

Toen Ramos weigerde opnieuw te gaan zitten, bleef Trump zijn bevel herhalen. "U bent niet aangeduid, ga zitten. Ga terug naar Univision." Uiteindelijk knikte Trump een bodyguard toe, die de man met zachte dwang de zaal uit begeleidde. Toen andere journalisten Trump verbaasd vroegen waarom hij Ramos de zaal liet uitzetten, antwoordde die opnieuw dat het niet aan hem was om een vraag te stellen.

Jorge Ramos protesteert nog, maar wordt uiteindelijk toch buiten gezet door een bodyguard.
REUTERS Jorge Ramos protesteert nog, maar wordt uiteindelijk toch buiten gezet door een bodyguard.

Dovemansgesprek

Ongeveer een kwartier later mocht Ramos de persconferentiezaal opnieuw binnen en mocht hij toch zijn vragen stellen. De vragensessie ontaardde echter al snel in een dovemansgesprek over Trumps migratiepolitiek. Toen Ramos opmerkte dat een muur geen zin had omdat 40 procent van de immigranten per vliegtuig aankomt, antwoordde Trump: "Ik geloof dat niet." En op de vraag: "Hoe gaat u 11 miljoen mensen deporteren?", kwam het antwoord: "Zeer humaan".

Het is niet de eerste keer dat Trump de Amerikaanse Hispanics tegen de haren instrijkt. Eerder beschuldigde hij Mexico er al van om met opzet criminelen over de grens te sturen en noemde hij Mexicanen "verkrachters". In zijn antimigratieplan wil Trump ook het recht afschaffen waardoor iedereen die de VS wordt geboren, ook automatisch Amerikaans staatsburger wordt. Volgens Trump wordt dat recht misbruikt door vrouwen die één dag de grens oversteken om aan de Amerikaanse kant te bevallen, "en dan moeten wij er voor zorgen".

"Je wil Ramos niet kwijtspelen"

Ramos, Mexicaan van geboorte maar tijdens zijn studies verhuisd naar Los Angeles, is al tientallen jaren een van de bekendste Amerikaanse tv-ankers. Vooral bij de Spaanssprekende bevolking, maar ook daarbuiten. De laatste tien à vijftien jaar is daar nog bijgekomen dat Ramos zich publiek uitlaat over de Amerikaanse migratiepolitiek en actief campagne voert ten voordele van de miljoenen Spaanstalige immigranten die wachten op de zo begeerde staatspapieren. Of zoals een topadviseur van voormalig president George W. Bush het begin dit jaar zei in The New York Times: "Mr. Ramos is niet enkel een journalist, hij is ook de stem geworden van de latino-gemeenschap. En daar moeten de Republikeinen zich zorgen om maken. Je wil Jorge Ramos niet kwijtspelen."

Vraag is dan ook of en hoe Trump de latino-stemmen voor zich zal weten te winnen. De tv-magnaat doet het nationaal en lokaal nog altijd meer dan dubbel zo goed als zijn naaste concurrenten als Jeb Bush of Ben Carson. Bij Spaanstaligen staat hij volgens een recente Gallup-peiling echter op -51 procent (62 procent heeft een negatief beeld van de man, 14 procent een positief), de laagste score van alle kandidaten. Jeb Bush scoort het beste bij de Republikeinen met +11 procent, Democratisch kandidate Hillary Clinton scoort +40 procent.

AP
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.