Donald Trump bekritiseert Britse ziekteverzekering: "Daarvoor belastingen verhogen. Nee, bedankt"

AP
De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag in een aanval op de Democratische oppositie in zijn land de Britse ziekteverzekering bekritiseerd. Trump had op Twitter de National Health Service (NHS) als een voorbeeld aangehaald hoe algemene, door de staat betaalde zorgstelsels niet kunnen functioneren. Afgelopen weekend was er in Groot-Brittannië tegen besparingen in de NHS betoogd.

"De Democraten ijveren voor Universele Gezondheidszorg terwijl in het Verenigd Koninkrijk duizenden mensen op straat komen omdat uw systeem ineen zal storten en niet werkt. De Democraten willen de belastingen geweldig verhogen voor een echt slechte en niet-persoonlijke gezondheidszorg. Nee, bedankt", luidde een presidentiële tweet.

Theresa May reageerde onmiddellijk: "De premier is trots over een gezondheidssysteem te beschikken dat kosteloos zijn diensten aanbiedt", liet May via een woordvoerder van Downing Street weten. Haar minister van Gezondheid Jeremy Hunt zei het nog duidelijker: "Ik ben er trots op een burger te zijn van een land dat de universele zorg heeft uitgevonden, waar iedereen medisch behandeld wordt, ongeacht hoe groot zijn bankrekening is", schreef Hunt op Twitter.

De NHS maakt in Groot-Brittannië deel uit van de "nationale trots" en aanvallen daartegen gelden partijoverschrijdend als ongewenst. Maar Hunt doet de geschiedenis geweld aan. De NHS werd in 1948 ingevoerd. In andere landen, zoals België, was er al duidelijk vroeger een wettelijke ziekte- en invaliditeitsverzekering.

Sinds Trump zijn intrek nam in het Witte Huis en vervolgens wild om zich heen tweette, zijn de relaties tussen Londen en Washington naar een dieptepunt gedaald. Trump en May praatten onlangs nog over Twitterberichten van de Amerikaanse president, die zich daarin achter extreemrechts in Groot-Brittannië had geschaard. Daarvoor verontschuldigde Trump zich later onrechtstreeks.

Zaterdag kwamen in Londen duizenden mensen op straat voor de National Health Service, die in zwaar vaarwater zit. Het debat rond de toekomst van de NHS gebeurt niet zonder emoties. De uitlatingen van Trump over dit zwaar geladen debat in Groot-Brittannië riskeren hem nog verder te verwijderen van een deel van de bevolking dat hem al een bewogen onthaal heeft beloofd als hij het land bezoekt.

AFP
EPA
EPA
Getty Images4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rik Connaerdt

  Trump mag zeggen wat hij wil, hij is door de bevolking gekozen. Zou hij het omgekeerde gezegd hebben en de Britse healthcare de hemel in geprezen, dan was dit hoogst verontrustend.

 • Hugo COOLSAET

  Tot nu toe heeft hij nog niets gerealiseerd dat van enig belang is. Zijn belastingshervorming, een belastingsvermindering, wordt niet gedekt door andere inkomsten of besparingen m.a.w. de staatsschuld zal nog groter worden of anders gezegd de schuld per inwoner neemt evenveel toe als het belastingvoordeel dat hij krijgt.

 • Bern Buren

  Een land dat zich als voorbeeld beschouwd voor de rest van de wereld hun mensen laten sterven omdat ze geen ziekte verzekering kunnen betalen. Nee bedankt!

 • Roger Gilis

  Daarom dat een bezoek aan de tandarts in de US liefst 2500€ kost. De Britten die voor de Brexit hebben gestemd, dachten dat het geld dat ze niet meer aan Europa zouden betalen, per direct in de gezondheidszorg zou gestoken worden à rato van tientallen miljoenen per dag. Helaas, driewerf helaas, Nigel Farage had ze serieus bij hun p....