Donald - “Ik heb het beste geheugen ter wereld” - Trump vertelde Mueller bijna 40 keer dat hij zich bezwarende gebeurtenissen “niet herinnert”

Amerikaans president Donald Trump.
Getty Images Amerikaans president Donald Trump.
“Ik herinner me dat niet”, “Ik weet dat niet meer”, “Ik kan me dat niet meer voor de geest halen” en “Ik heb daar momenteel geen herinnering meer over”. Deze standaardzinnen gaf Amerikaans president Donald Trump in totaal bijna 40 keer in het veelbesproken rapport van speciaal aanklager Robert Mueller. En dat terwijl Trump al verschillende keren opschepte over zijn fantastische geheugen.

Ik heb een van de beste geheugens ooit”, pochte Trump in oktober 2017. Twee jaar ervoor, in november 2015, klonk het nog dat hij “het beste geheugen ter wereld” heeft.

En toch blijkt het met dat geheugen nogal mee te vallen, te oordelen naar de schriftelijke antwoorden die Trump aan speciaal aanklager Robert Mueller gaf in het befaamde Rusland-onderzoek. Trump weigerde de afgelopen twee jaar mondeling ondervraagd te worden door Mueller en wilde enkel schriftelijk op vragen antwoorden.

Al deed hij dat dus vooral nietszeggend. Uit analyses van het honderden pagina's tellende rapport blijkt dat Trump en zijn advocaten minstens 37 keer verklaren dat hij zich bepaalde gebeurtenissen van tijdens de campagne niet herinnert. Dat hooggeplaatste Russen tijdens een ontmoeting in de Trump Tower in New York in juni 2016 bezwarende informatie over Hillary Clinton aanboden aan zijn zoon en schoonzoon, kan Trump zich bijvoorbeeld niet meer voor de geest halen. De president weet zelfs niet meer of hij tijdens de campagne op de hoogte is gesteld of niet over het gesprek.

Over discussies met Roger Stone, zijn toenmalige en ondertussen veroordeelde adviseur, over de bij WikiLeaks gelekte e-mails, weet de president evenmin nog iets.

In zijn rapport schrijft Mueller ook dat hij niet echt tevreden is met Trumps antwoorden en de werkmethode. “De uitgeschreven antwoorden tonen aan dat deze formule niet goed werkt, aangezien we geen opvolgende vragen konden stellen die volledige antwoorden gegarandeerd zouden hebben. Die vragen zouden het geheugen van uw cliënt mogelijk hebben kunnen doen terugkomen en duidelijk hebben maken wat hij zich niet herinnert.”

Het Witte Huis zegt dat er niets aan de hand is. “De president heeft geantwoord op de vragen”, aldus een van Trumps advocaten gisteren. “Het zijn antwoorden, geen speculaties.”
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • luc vanessa

  ongelofelijk dat deze grote leugenaar , bedrieger president kan zijn ! waarom mag zijn belastingaangifte niet gekend worden???? hoeveel falingen heeft hij veroorzaakt????? en toch zijn er nog onnozelaars die deze onmens geloven ! ga maar eens vragen in achtland wat hij daar veroorzaakt heeft met zijn golfterrein en wie hij daar allemaal heeft afgedreigd !

 • Conrad Croonen

  En je zal zien , 2020 word Trump terug verkozen , met voorsprong , alst aan mij ligt niet , dollar is nu te sterk en word nog sterker ,de economie draait daar als nooit te voren ,allemaal de schuld van Trump ! Wij zullen wel thuis blijven !

 • Benny Deridder

  Donald Trump is de grootste frustratie voor de Westerse politiek correcte pers. Geen fan, maar hij doet het toch maar.

 • Roger-Eric Mayunga

  Trump is nooit ondervraagd,alleen schriftelijk via zijn advokaaten en nog gelukkig voor hem Je moet weeten waarover je praat trumpfan.

 • Roger Vanopstal

  De enige reden waarom Trump zo gedemoniseerd wordt, is omdat hij anti-massa-immigratie is. Hij is een democratisch verkozen president van de grootste democratische natie ter wereld. Een natie die elke democraat eeuwig dankbaar moet zijn. Tel maar alle jonge Amerikanen die in Europa begraven liggen. Voor niets?