Dominique Strauss-Kahn en Dodo la Saumure vrijgesproken in proces rond seksfeestjes

De voormalige baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Dominique Strauss-Kahn, is vrijgesproken in de prostitutiezaak die tegen hem en dertien anderen speelde. De 66-jarige Strauss-Kahn werd ervan beschuldigd voor pooier te hebben gespeeld en prostituees te hebben geregeld voor uitbundige feesten. Het Openbaar Ministerie had in februari al om vrijspraak voor de voormalige IMF-topman gevraagd.

Er is een uitspraak in het zogenaamde Carlton-proces rond twaalf wilde seksfeestjes met prostituees in Frankrijk en Washington tussen 2008 en 2011, en waarbij onder meer de gevallen topman van het Internationaal Muntfonds Dominique Strauss-Kahn terechtstaat. De correctionele rechtbank van Rijsel heeft de vroegere topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Dominique Strauss-Kahn vrijgesproken van souteneurschap.

Volgens de rechtbank is niet aangetoond dat de gevallen socialistische politicus wist dat de dames op de seksfeestjes waaraan hij heeft deelgenomen prostituees waren. Ook is niet bewezen dat hij hen had gerekruteerd. Strauss-Kahn is tevens het ter beschikking stellen van een appartement in Parijs voor wilde feestjes niet aan te wrijven, net als zijn aanwezigheid in Rijsel en banden met Dodo la Saumure.

De politicus kan voorts niet worden vervolgd voor feiten gepleegd op Belgisch en Amerikaans grondgebied, en is er is niet aangetoond dat hij de weg ervoor heeft geëffend op Frans grondgebied.

Met de vrijspraak heeft de rechter de zienswijze van de procureur gevolgd.

Strauss-Kahn bleef onbewogen tijdens de voorlezing van het vonnis.

'Dodo la Saumure'

Pr-man René Kojfer van het Carlton in Rijsel, die tijdens het proces aan geheugenverlies leed, is schuldig bevonden aan het bewerkstellingen van prostitutie van vijf meisjes en omdat hij tussenpersoon is geweest voor de klanten die voor het merendeel notabelen waren. De man kreeg vijf jaar met uitstel.

De correctionele rechtbank van Rijsel verleende vrijspraak voor Dominique Alderweireld voor souteneurschap met verzwarende omstandigheden. Er is niet bewezen dat hij meisjes uit België naar Frankrijk heeft gestuurd om daar hun lichaam te verkopen. Ook heeft 'Dodo la Saumure' niet als tussenpersoon gefungeerd. De procureur had twee jaar geëist, waarvan één jaar effectief. De beklaagde was de enige tegen wie een effectieve celstraf was gevraagd.

Alderweireld had voor gelijkaardige feiten in Frankrijk twee jaar en achttien maanden gekregen, en in België vijf jaar met uitstel.

Vrijspraak was er ook voor de gezellin van Alderweireld, Béatrice Legrain, voor advocaat Emmanuel Riglaire, voor de vroegere eigenaar Hervé Franchois van het Carlton, voor de ondernemers Fabrice Paszkowski en David Roquet uit het noorden van Frankrijk en voor commissaris Jean-Christophe Lagarde, zo meldde de regionale krant La Voix du Nord.

Voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn.
AP Voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn.