Dominicaanse Republiek breekt met Taiwan en knoopt diplomatieke banden aan met China

De vicepresident van China Wang Qishan (rechts) schudt de handen met de Dominicaanse minister van Buitenlandse Zaken Miguel Vargas.
AFP De vicepresident van China Wang Qishan (rechts) schudt de handen met de Dominicaanse minister van Buitenlandse Zaken Miguel Vargas.
De Dominicaanse Republiek en China hebben vandaag officieel diplomatieke banden aangeknoopt. Dat meldden beide landen in een gezamenlijke mededeling. Het Caraïbische eiland breekt daarnaast ook met Taiwan, dat zichzelf als onafhankelijk beschouwt, maar ook door de Chinese regering wordt geclaimd.

De overeenkomst werd dinsdag in Peking ondertekend door de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi en zijn Dominicaanse ambtsgenoot Miguel Vargas. Ze legt vast dat het Caraïbische land "erkent dat er maar één China in de wereld is" en dat de Volksrepubliek China "de enige legitieme overheid" is die "het volledige China" vertegenwoordigt. Taiwan is volgens de tekst "een onvervreemdbaar deel van het Chinese territorium".

"Grote spijt"

De regering van Taiwan, een de facto onafhankelijke staat ten oosten van het Chinese vasteland, reageert verbolgen op het nieuws. Het verbrak meteen alle betrekkingen met Santo Domingo om de "nationale eer" te behouden. De Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken, Joseph Wu, maakte gewag van "grote spijt" dat de Dominicaanse Republiek "een partnerschap van 77 jaar naast zich neerlegt".

"Niet buigen onder druk van Peking"

Wu gaf ook te kennen dat zijn land "niet zal buigen onder druk van Peking". "We zullen blijven samenwerken met bevriende naties om regionale vrede en stabiliteit en onze rechtmatige plaats in de internationale gemeenschap te handhaven".

Sinds midden 2016 verloor Taiwan al drie formele bondgenoten onder druk van China. Er zijn nu nog maar negentien landen waarmee Taiwan officiële diplomatieke betrekkingen onderhoudt.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jef Heffens

    Het wordt tijd dat men Taiwan als een onafhankelijk staat erkent. China wil trouwens van gans Azië sateliet staten maken en eens er genoeg Han-chinezen wonen annexeren. Om Tibet te annexeren was dit zelfs niet nodig. In de hoofdstad van Tibet wonen nu nog voornamelijk Han-chinezen en de Tibetanen worden gewoon weggezuiverd, zoals alle minderheden in China.