Dominee Brunson ontvangen door president Trump: "Je bent voor ons allemaal erg, erg bijzonder"

EPA
De Amerikaanse dominee Andrew Brunson is aangekomen in Washington nadat hij een dag eerder werd vrijgelaten in Turkije. Op televisiebeelden was live te volgen hoe Brunson, nog binnen de 24 uur na zijn vrijlating, ontvangen werd door de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis. "Je bent voor ons allen erg, erg bijzonder", aldus Trump tegen Brunson.
AP

Volgens Trump is er lang en hard onderhandeld, maar werd er geen losgeld betaald. Brunson bedankte Trump, knielde voor hem, plaatste zijn hand op de schouder van Trump en bad voor "bovennatuurlijke wijsheid" voor de president. De Turkse regering zei dat "er geen buitenlandse druk gezorgd heeft voor een beïnvloeding van de beslissing van de rechtbank om Brunson vrij te laten".

AFP

De Amerikaanse dominee Andrew Brunson zat twee jaar vast in Turkije. Zijn huisarrest werd gisteren opgeheven. Zijn vrijlating door de Turkse justitie "zal leiden tot goede of uitstekende betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Turkije", zei Trump nog.

Brunson werd in oktober 2016, in de nasleep van een mislukte staatsgreep in Turkije, opgepakt op beschuldiging van terrorisme en spionage. Brunson zou banden hebben gehad met Fethullah Gülen - volgens Ankara het brein achter de couppoging van juli 201 - en met de Koerdische beweging PKK. 

"Geheime deal"

De zaak verzuurde de relaties tussen Turkije en de VS, twee NAVO-landen, ernstig. Langs beide kanten werden sancties ingevoerd tegen de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Er werden ook invoerheffingen opgelegd. Volgens Amerikaanse media is er nu een "geheime deal" gesloten tussen de VS en Turkije, waarbij de dominee zou worden vrijgelaten in ruil voor een versoepeling van de sancties. 

Andrew Brunson
AFP Andrew Brunson26 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • eddie deleener

  Geen woorden maar daden....hij doet het toch weer, laat hem maar doen.

 • MICHELINE GEVERS

  Trump de beste president ooit. Afwachten waar Amerika zal staan na zijn 4-8 jaar regeren. Dan zullen we pas kunnen zeggen " Trump de beste president ooit " of Trump het ergste wat Amerika kon overkomen. Nu is dat nog véél te vroeg om een objectief oordeel te vellen.

 • Mark De vos

  Een gebed om trump verstand te geven?! Daar gaat God zijn werk mee hebben. En dan vraagt hij om 1 vraag te mogen stellen: voor wie heb jij gestemd? Wat een eegotripper. @declerque: trump machtig? De beste grap van vandaag. Wees maar zeker dat ze daar een stevige prijs voor betaald hebben achter de schermen. Maar dat zullen wij mss nooit weten. Alleen afwachten wat de Turken binnenkort gaan krijgen.

 • Francinne Declerque

  Erdogan toch klein gekregen, zo zie je toch maar weer hoe machtig Trump is.

 • Marie Vanakker

  Trump zijn ware test komt op 6 november . Dan gaan we zien of deze media move te vroeg of op tijd is gekomen . Moest ik van Trump zijn ik zou F. Casteels aanwerven als campagne manager .Voor die job moet je dan ook blind zijn voor alles wat andersdenkend is dan jou .