Dominee Al Sharpton tijdens herdenkingsdienst George Floyd: “Jullie drukken een knie in onze nek”

Eerwaarde Al Sharpton spreekt tijdens de herdenkingsdienst voor Al Sharpton.
REUTERS Eerwaarde Al Sharpton spreekt tijdens de herdenkingsdienst voor Al Sharpton.
In de Amerikaanse stad Minneapolis vond vandaag de herdenkingsdienst voor George Floyd plaats, de zwarte man die op maandag 25 mei stierf tijdens zijn arrestatie toen een agent hem bijna negen minuten lang tegen de grond hield door zijn knie in Floyds nek te drukken. De vooraanstaande mensenrechtenactivist en dominee Al Sharpton stelde in zijn grafrede voor Floyd het racisme en de discriminatie in de VS aan de kaak.

De politie kwam vorige week ter plaatse nadat winkelbedienden de politie hadden gebeld omdat ze vermoedden dat de 46-jarige George Floyd met een vals briefje van 20 dollar sigaretten had gekocht. 

Zijn overlijden leidde in de hele VS en daarbuiten tot demonstraties, waar al meer dan een week wordt geprotesteerd tegen racisme en politiegeweld. In sommige grote Amerikaanse steden mondden de betogingen uit in rellen. De familie van Floyd roept op tot gerechtigheid en vraagt dat de betrokken agenten bestraft worden. Derek Chauvin, de agent die Floyd in bedwang hield met zijn knie, wordt aangeklaagd voor doodslag. De drie andere betrokken agenten worden beschuldigd voor medeplichtigheid.

Familie, vrienden en een groot aantal gasten zijn vandaag bij elkaar in de North Central University in Minneapolis en ook voor het gebouw hebben zich honderden mensen verzameld. De bekende dominee Al Sharpton leidde de herdenkingsdienst. Hij is de oprichter van het National Action Network, een burgerrechtenorganisatie die zich inzet voor de rechten van Afro-Amerikanen.

George Floyd stierf niet aan een veelvoorkomende gezondheidsaandoening. Hij stierf aan een veelvoorkomend defect in het Amerikaanse rechtssysteem

Dominee Al Sharpton

Sharpton: “Jullie drukken een knie in onze nek”

George Floyd stierf niet aan een veelvoorkomende gezondheidsaandoening”, zei dominee Al Sharpton. “Hij stierf aan een veelvoorkomend defect in het Amerikaanse rechtssysteem.” De dominee had ook een boodschap voor Trump: hij riep de Amerikaanse president op om de Bijbel te lezen waarmee hij enkele dagen geleden zo trots poseerde voor de foto. “We kunnen bijbels niet gebruiken als een rekwisiet”, aldus Sharpton, “net zoals deze familie George niet laat gebruiken als een rekwisiet.”

Sharpton wijst erop dat zwarten al eeuwenlang verdrukt worden door blanken, want “jullie drukken een knie in onze nek”, herhaalde hij in een hele reeks analogieën waarbij hij verwees naar de verschillende manieren waarop zwarten gediscrimineerd worden, zowel op sociaal als economisch vlak. “De reden waarom we nooit konden zijn wie we wilden zijn en waar van droomden, is omdat jullie je knie op onze nek hielden.”

Dominee Al Sharpton.
REUTERS Dominee Al Sharpton.

Dat er wereldwijd wordt betoogd tegen de gruwelijke en zinloze dood van George Floyd, is volgens de dominee een teken van verandering. “Het is een andere tijd, een ander seizoen”, stelde Sharpton. “De tijd is op om jullie niet langer verantwoordelijk te houden, de tijd is op voor discussies, de tijd is op voor jullie gefilibuster”, zei hij in een boodschap voor de Amerikaanse politici. “We stoppen niet tot het hele Amerikaanse rechtssysteem veranderd is.”

Sharpton vraag wat America “great” (geweldig, red.) maakt en stelt dat het land nooit echt “great” is geweest voor zwarten, noch voor Latijns-Amerikanen. “Geweldig voor wie? We zullen Amerika voor het eerst geweldig maken voor iedereen.”

Ben Crump
REUTERS Ben Crump

“Epidemie van racisme”

Ben Crump, de advocaat van de familie Floyd, zei tijdens de herdenkingsdienst dat hij zich samen met een team van advocaten zowel in de rechtszaal als daarbuiten zal inzetten voor gerechtigheid voor George. Hoewel het coronavirus momenteel rondwaart in de VS, is het niet die epidemie, maar wel de “epidemie van racisme en discriminatie” die leidde tot de dood van George, aldus Crump.

“Wat we in die video hebben gezien is onmenselijk”, aldus Crump, “wat we gezien hebben is kwaadaardig”. Hij riep de burgers op om de straat op te trekken en te protesteren tegen het racisme. “George verdiende beter, we verdienen allemaal beter.”

Philonise Floyd omringd door zijn familie.
AFP Philonise Floyd omringd door zijn familie.

Pleziermaker

Philonise Floyd haalde tijdens de herdenkingsdienst herinneringen op aan zijn broer George, die hij omschreef als een pleziermaker die altijd voor iedereen klaar stond. “Perry” was erg populair, zei Philonise. Perry was de naam die George’s familieleden en hechte vrienden voor hem gebruikten. “Iedereen wilde in zijn buurt zijn.” “Ik blijf sterk, omdat ik moet”, aldus Philonise. “Iedereen wil gerechtigheid en hij zal het krijgen.” Ook andere familieleden hadden niets dan lovende worden over voor George.

Op de dienst waren vooraanstaande beroemdheden, mensenrechtenactivisten en politici aanwezig. Onder andere de acteurs Kevin Hart, Tyler Perry en Regina Hall woonden de dienst bij. Ook Martin Luther King III, de oudste zoon van Martin Luther King Jr., tekende present, alsook predikant en activist Jesse Jackson. Daarnaast waren ook de gouverneur van Minnesota Tim Walz, burgemeester van Minneapolis Jacob Frey en voormalig presidentskandidate Amy Klobuchar van de partij.

Ook in New York City werd een herdenkingsdienst gehouden. Een indrukwekkende groep van rouwende mensen stapte er over de bekende Brooklyn Bridge.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Guy Stanbel

  Helemaal akkoord, maar vergeet er ook niet bij te vertellen dat Amerika hetzelfde doet met heel de wereld!

 • Timothy Persy

  Zijn dat dezelfde beroemdheden die een paar maand eerder mensen probeerden te overtuigen om vooral de social distancing te respecteren?

 • Luciano Van As

  We horen meer dan een week niks meer over de Corona cijfers, komt misschien goed uit voor den Donald, want we zullen al een stuk boven de 100. 000 zitten denk ik?

 • Pieter van Pelt

  Respect en sterkte allemaal. Veel licht ,liefde en kracht

 • Karima Lekehal

  RIP George Floyd ❤️