Dolle schutter Amerikaanse unief was gestopt met pillen

Steve Kazmierczak, de 27-jarige man die op Valentijnsdag in een collegezaal in de Amerikaanse staat Illinois vijf mensen doodschoot voordat hij de hand aan zichzelf sloeg, was gestopt met het gebruik van medicijnen.

Ook gedroeg hij zich de laatste twee weken vreemd. Dat heeft de politie in het plaats DeKalb, nabij Chicago, vrijdag gezegd. De man liet wel geen boodschap achter, laat staan een zelfmoordbriefje.

Motief?
De politie zei niet welke medicijnen de dader kreeg. De politie weet ook niet hoe Stephen Kazmierczak tot zijn daad kwam, waarbij zeker 21 gewonden vielen. Eerder zeiden de autoriteiten dat in totaal zeven mensen zijn omgekomen, maar de politie ontkende dat later.

Het motief voor het bloedbad in de collegezaal van de Northern Illinois University is niet duidelijk. Voor zover bekend had de dader geen relatie met de studenten en de docent op wie hij schoot.

Uitmuntend student
De dader, die eerder studeerde aan de universiteit, stond bekend als een uitmuntend student. Hij had nooit eerder problemen veroorzaakt en werd allom gerespecteerd.

Remington, Glock & co
Kazmierczak kwam donderdag opeens een collegazaal binnen met een gitaarhoes waarin hij een pump action-shotgun en drie pistolen had verborgen. Hij opende het vuur op de aanwezigen. In korte tijd vuurde hij vijftig schoten af. Hij had twee van de wapens - een Remington shotgun en een Glock 9mm - een week geleden gekocht. De High Point .380 kocht op op 30 december en de Sig Sauer al op 6 augustus.

Het was de vijfde schietpartij op een Amerikaanse onderwijsinstelling in een week tijd. De bloedigste moordpartij tot nu toe was tien maanden geleden. Toen schoot een geestelijk gestoorde student op de Virginia Tech University in Blacksburg 32 mensen dood. (mvl/anp)