Dolgedraaide Amerikaanse soldaat zelf vader van twee kinderen

AP
Na de dodelijke tocht van een dolgedraaide Amerikaanse soldaat in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar zijn meer bijzonderheden over het bloedbad bekend geworden. De New York Times citeerde vandaag in haar online-editie dorpsbewoners die verklaarden dat de onderofficier van deur tot deur was gegaan en uiteindelijk in drie huizen was binnengedrongen.

Daar heeft hij zijn slachtoffers gedood en verschillende lijken verbrand, daaronder ook die van vier meisjes van nog geen zes jaar oud. Volgens Afghaanse regeringsverklaringen vermoordde de soldaat 16 burgers, onder hen negen kinderen en drie vrouwen.

De New York Times berichtte voorts dat de onderofficier van zijn basis in het opstandige district Pandshwai meer dan een mijl (1,6 kilometer) had gelopen om zich naar het dorpje te begeven. Hij heeft vermoedelijk alleen gehandeld en gaf zich na de moordpartij over. Het gaat om een 38-jarige sergeant-majoor, die gehuwd is en vader van twee kinderen. Hij is van december in Afghanistan voor zijn eerste diensttoer. Voordien was hij driemaal in Irak gelegerd geweest.

Afghaans parlement: "Grens van tolerantie is bereikt"

Bij haar verrassingsbezoek aan de Duitse troepen aan de Hindoekoesj drukte bondskanselier Angela Merkel haar medeleven uit met de Afghanen. De ontzetting over het bloedbad van de Amerikaanse soldaat kan het leed van de bevolking niet verzachten, klonk het. Het parlement in Kaboel waarschuwde dat de grens van tolerantie is bereikt. De taliban zworen wraakacties.
 
De internationale troepenmacht Isaf verzekerde dat de verantwoordelijke rekenschap zal moeten afleggen. Het bloedbad is een dramatisch alleenstaand geval. De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn diepe bedroefdheid geuit over het incident. "Deze gebeurtenis is tragisch en schokkend." Bijna drie weken na de koranverbrandingen door Amerikaanse soldaten belast dit nieuwe voorval de toch al gespannen relatie tussen Kaboel en Washington.
 
Het Afghaanse Lagerhuis eiste vandaag van de Amerikaanse regering dat de dader zo snel mogelijk voor een openbare rechtbank in Afghanistan met participatie van het Afghaanse volk moet bestraft worden. Daarmee moet iedereen een les geleerd worden, die het bloed van Afghanen onder een of ander voorwedsel vergieten.

Bondskanselier Angela Merkel is op verrassingsbezoek in Afghanistan.
REUTERS Bondskanselier Angela Merkel is op verrassingsbezoek in Afghanistan.