Dokters zeiden dat hij niet ouder zou worden dan 12, maar kijk: Kenny viert 77ste verjaardag

Twitter
De oudste persoon ter wereld met het syndroom van Down heeft zijn 77ste verjaardag gevierd. Dat gebeurde in het verzorgingstehuis in Groot-Brittannië waar hij woont. De moeder van Kenny Cridge kreeg bij zijn geboorte nochtans te horen dat hij niet ouder zou worden dan 12.

De dokters dachten eerst zelfs dat de jongen niet leefde toen hij ter wereld kwam in 1939. Ze legden hem dan ook opzij toen ze zagen dat er nog een kindje klaarzat, want zijn moeder bleek onwetend zwanger van een tweeling. Toen Dorothy geboren was, begon ook Kenny echter tekenen van leven te vertonen. En de medische staf slaagde erin hem er toch door halen.

Moeder
Kenny woonde zijn hele leven bij zijn moeder in Somerset. Tot ze stierf. Ze was toen al een eind in de negentig. Daarna woonde hij een tijdje bij een neef, tot hij vijf jaar geleden een plekje kreeg in het verzorgingstehuis waar hij nu woont. "Hij is nog altijd in goede gezondheid", aldus manager Ann Nicholson van het Wisteria House in Tintinhull. "Hij is gelukkig en heeft een glimlach klaar voor iedereen. Hij kan je dag maken met zijn lach en is een echte knuffelbeer." (lees hieronder verder)

rv

Zijn zus is intussen al een paar jaar overleden, maar eenzaam is hij niet. Volgens het personeel van het tehuis speelt hij nog altijd graag op zijn mondharmonica en haalt hij nog gekheid uit met de andere bewoners. En hij heeft een zwak voor zoetigheid.

Strijden
"Nu worden mensen met Down gerespecteerd, maar dat was niet altijd zo", vertelt Kenny's nicht Marie Shotton. "Maar mijn tante vertelde dat het vroeger wel anders was. Ze heeft echt moeten strijden voor hem en wijdde haar leven aan haar jongen. Zijn vader reed vaak met hem door het dorp. Hij had een speciale fiets met een karretje, waar Kenny ik kon zitten."

Vrouw
De oudste persoon ooit met Down was de Amerikaan Bert Holbrook uit Minnesota. Hij was 83 toen hij in 2012 overleed. De oudste vrouw met Down is Dollie Grissom (74) uit het Amerikaanse Oklahoma.

Jon Scammell on Twitter