Doema overweegt erkenning Abchazië en Zuid-Ossetië

UNKNOWN

De Doema, het dagelijkse parlement van Rusland, heeft vandaag de Russische president opgeroepen om "de kwestie" van Russische erkenning van de onafhankelijkheid van Abchazië en Zuid-Ossetië te onderzoeken. Beide gebieden horen formeel bij Georgië, maar zijn al ruim vijftien jaar de facto onafhankelijk. Het initiatief van de Doema kan niet los gezien worden van de "kwestie-Kosovo".

Onderzoek erkenning
"Na de vraag van Abchazië en Zuid-Ossetië te hebben onderzocht, richten de afgevaardigden van de Doema zich tot de president en de Russische regering met het voorstel, de mogelijkheid van een erkenning van de onafhankelijkheid van Abchazië en Zuid-Ossetië te onderzoeken", zo haalden Russische agentschappen een verklaring van het parlement aan.

Internationale erkenning
"Na het unilateraal uitroepen van de onafhankelijkheid van Kosovo is Rusland genoodzaakt om zijn politiek ten opzichte van Abchazië, Zuid-Ossetië en Transdniestrië, het pro-Russische separatistische gebied in Moldavië bij te sturen," zeggen gedelegeerden. "De regio's zijn volwaardige democratische staten geworden en hebben meer recht op internationale erkenning dan Kosovo."

Soevereniteit
"In geval van een Georgische gewapende aanval op die separatistische gebieden, of een versnelde toenadering van Georgië tot de NAVO, moeten we bekijken of we de soevereiniteitsoverdacht kunnen versnellen. Zelfs tot de onafhankelijkheid van de regio's kan worden uitgeroepen", verklaart Doema. De parlementsleden vragen ook om transparantie in het onderzoek van de Russische missies in Abchazië en Zuid-Ossetië.

Vrede bewaren
Daarnaast stellen ze voor om de mogelijkheid te onderzoeken van potentiële versterking van de autoriteiten die de vrede in die conflictzones moeten bewaren.

Integriteit
Deze verklaring onderlijnt dat de Doema de territoriale integriteit van Georgië en Moldavië respecteert. Ze haalt daarbij aan dat Abchazië en Zuid-Ossetië meer redenen hebben om door de internationale gemeenschap als onafhankelijk erkend te worden dan Kosovo. (afp/gb/ka)