Dodentol van schietpartij in Canada staat voorlopig op 4, waarvan twee politieagenten

Politie en ambulances zijn ter plaatse. Inwoners wordt aangeraden om binnen te blijven.
Nick Moore Politie en ambulances zijn ter plaatse. Inwoners wordt aangeraden om binnen te blijven.
Canadese politieagenten meldden een dodelijk schietincident in het oosten van Canada. "Er vielen reeds meerdere dodelijke slachtoffers." Vier personen kwamen om het leven, waaronder twee agenten. Dat heeft de lokale politie bekendgemaakt. 

"Op dit moment kunnen we bevestigen dat we een verdachte hebben opgepakt", klinkt het. De wijk Brookside, in het centrum van de stad, is afgezet. Het onderzoek loopt nog, aldus de politie.

De bevolking wordt opgeroepen om de omgeving te vermijden. Het gaat om een residentiële wijk dichtbij een kleine commerciële zone. De politie vraagt om geen informatie te verspreiden over de positie of activiteiten van de hulpverleners en ordehandhavers.

Fredericton is de hoofdstad van de oostelijke provincie New Brunswick en telt zowat 60.000 inwoners. Via Twitter hield de lokale politie andere bewoners op de hoogte. 

Totdat de schutter gevat werd, moesten inwoners van Brookside Drive veilig binnen blijven, aldus de lokale politie in Fredericton. "Ze moeten hun deuren sluiten voor hun eigen veiligheid", klonk het. Het publiek moet het gebied vermijden, zeiden ze nog. "We zullen zo snel mogelijk meer informatie verstrekken," tweette de stadspolitie.

"Geen exacte locatie prijsgeven"

Even later vroegen de autoriteiten aan zowel buurtbewoners als aan journalisten om de exacte locatie van de politieagenten niet prijs te geven. Dat zou de reddingsoperatie in het gedrang kunnen brengen. 

Getuigen

Na een tijdje stroomden de getuigenissen stilletjes aan binnen. Zo vertelde een man dat hij omstreeks 7 uur 's morgens, lokale tijd, enkele geweerschoten hoorde. Vijf minuten later hoorde hij hetzelfde geluid een stukje dichter bij zijn huis. Hij houdt zijn deuren en ramen voorlopig gesloten en is voorlopig niet op de hoogte van verdere informatie, dat bericht een plaatselijke journalist van CBC News.

Een tweede getuige vertelt dat zijzelf en haar kind naar een veilige regio werden geëscorteerd. Ook andere bewoners mogen stilaan hun huis verlaten. 

Verdachte gevat

Meer dan een uur na de eerste geweerschoten, meldt de lokale politie dat er een verdachte gevat is. Zijn identiteit en intenties zijn nog onbekend. Wel lieten de bevoegde autoriteiten alvast weten dat de vermoedelijke schutter zwaargewond is. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Deckers

  Eerst even bestuderen welke verklaring de burgers het liefst horen en dan ermee naar buiten komen. Canada was ooit het beloofde land.

 • Jacques-Philippe Leclerc

  De politie in Canada dragen 99.8% een 9 mm, een "long-gun" AR-15 .223 of een .556 kaliber worden alleen in zeer abnormale gevallen verstrekt aan de politie. Er is niets met een 9 mm aan de hand, als ze maar deze "Luger 105gr Maximum Expansion® Ammunition" gebruiken. Maar deze nieuwe generatie ammo, ist verboten in Canada...

 • cecil atherton

  Tuurlijk, ramen en deuren sluiten als zo'n zot aan het knallen is. Aan alle gutmenschen: zouden jullie niet liever ook een geweer in huis hebben moest hij de deur kapot schieten en binnen willen zijn, kwestie van toch op zijn minst eens terug te kunnen schieten en jullie kinderen te beschermen?

 • philippe dierickx

  En maar afgeven op trump. Links liberale trudeau heeft het daar precies ook niet onder controle.