Dodentol op Mount Everest stijgt tot tien

Dit klimseizoen zijn op de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, al tien alpinisten om het leven gekomen. Waarschijnlijk hebben de lange wachtrijen op de top bijgedragen tot de dood van de klimmers.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Op de Mount Everest (8.848 meter) stierf vandaag in de vroege ochtend op een hoogte van 8.700 meter een 44-jarige Britse man toen hij aan het afdalen was. "Hij was al 150 meter gedaald toen hij plots in elkaar stuikte. Zijn sherpa probeerde hem nog te redden, maar hij stierf ter plekke", verklaarde Murari Sharma van de Everest Pariwar Treks in Kathmandu. Vrijdag kwam ook al de 56-jarige Ier om het leven. Hij bezweek in zijn tent op een hoogte van 7.000 meter nadat hij voor het bereiken van de top was teruggekeerd. Diezelfde dag kwam ook een jonge Nepalese berggids om het leven. Hij was ziek en werd nog per helikopter naar lagergelegen gebied gebracht. Later op de dag overleed hij.

Eerder deze week kwamen ook al drie Indiase, een Amerikaan en een Oostenrijkse klimmer om het leven. Een tweede Ier is nog vermist na een val in de buurt van de top. Zijn lichaam werd nog niet teruggevonden.

Te druk 

Door het gunstige klimweer is het de voorbije dagen erg druk op de Mount Everest. Honderden alpinisten wagen de klim naar de top. Critici menen dat het momenteel té druk is tussen Camp IV en de top van de hoogste berg ter wereld. Door het zeldzaam zachte weer waren er afgelopen week zo’n 320 mensen die allen op hetzelfde moment de tocht naar boven maakten. Dat zorgde voor een lange wachtrij die helemaal naar het topje van de berg kronkelde.

Door het zeldzaam zachte weer waren er afgelopen week zo’n 320 mensen die allen op hetzelfde moment de tocht naar boven maakten.
AFP Door het zeldzaam zachte weer waren er afgelopen week zo’n 320 mensen die allen op hetzelfde moment de tocht naar boven maakten.

Het wachten op grote hoogte is erg gevaarlijk. Het is ijskoud op de top en er zit weinig zuurstof in de lucht. Tijdens het wachten is er dan ook meer kans dat klimmers vrieswonden oplopen of onwel worden. 

Commerciële expedities

Het aantal alpinisten op de Mount Everest, op de grens tussen Nepal en Tibet, is fors toegenomen sinds de beklimmingen in de jaren negentig geliberaliseerd werden door de Nepalese overheid. Daardoor werden heel wat commerciële expedities opgestart. Bijgevolg hebben veel mensen die een poging maken minder ervaring dan vroeger het geval was. Ook zijn de klimmers vaak minder goed voorbereid. 

Tot nu toe slaagden iets meer dan 5.000 mensen er in om de top van de Mount Everest te bereiken. Vorig jaar kwamen vijf klimmers om het leven op de Mount Everest.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • robrecht Peeters

    Bekijk de file daarvan zou minimum 1 op de 3 een Sherpa moeten zijn, ideaal 1 op de 2 gelet op de hoogte, extreme weeromstandigheden.Seizoen is kort, vele gegadigden zo dus hoge inkomsten ziedaar de verklaring. Deze sherpa's beconcurreren elkaar zo niet zouden zij er voor zorgen dat zulke file niet ontstaat.Grossglockner,bij vertrek zag men letterlijk geen hand voor de ogen,file cordées in flank, beklimming gestopt wegens gensters,gidsen goed betaald,belang van hun cliënt komt erna..

  • Rushmore Peetermans

    Geen medelijden mee, alleen met die jonge gids, die moet er zijn brood mee verdienen, de rest zijn er die veel tijd en geld hebben om aan de top cd wereld ook nog eens te gaan vervuilen.