Dodentol op Mount Everest stijgt naar 11: Amerikaan (61) sterft bij afdaling

Er is opnieuw een dode gevallen op de hoogste berg ter wereld. De Amerikaanse klimmer Christopher John Kulish (61) stierf vandaag bij het afdalen van Mount Everest en is daarmee al het 11de dodelijke slachtoffer dit klimseizoen.

Het nieuws werd volgens het persbureau Reuters bekendgemaakt door een officiële instantie in Nepal. Kulish was ’s ochtends de 8.850 meter hoge berg opgegaan langs de Southeast Ridge - die de meeste klimmers nemen – maar stierf plots op de terugweg van de top.

Oorzaak

De precieze oorzaak van zijn overlijden is nog niet duidelijk, maar de meeste overlijdens dit seizoen worden toegeschreven aan vermoeidheid en uitputting, die nog verergerd worden door de lange wachtrijen klimmers richting top. Dit jaar kreeg een recordaantal van 381 alpinisten een toelating om de berg te beklimmen langs de Nepalese kant. Een 130-tal klimmers probeert het langs de noordelijke kant in Tibet. Het korte klimseizoen eindigt deze maand.


De route die de meeste klimmers nemen, werd voor het eerst gebruikt door Sir Edmund Hillary en de Nepalese sherpa Tenzing Norgay in 1953. Zo’n 5.000 mensen hebben de top intussen beklommen. Een 300-tal klimmers overleefde het niet.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nadine Abe

  Blijf daar weg laat de natuur gerust, als je hoort en ziet wat zulke mensen aan afval achterlaten , ik zou beschaamd zijn maar ja met geld koop je alles.

 • Johan Meulenbergs

  Men kan dit betalen en dan denkt men: ok. Het zal nog erger worden: binnen afzienbare tijd kan men zich gewoon door sherpa's in een zetel naar boven laten dragen .. alleen zal dit nog beetje meer kosten.

 • Hugo Bavré

  Dat mensen zo dwaas zijn, zeker diegenen op leeftijd, om zulke zware inspanningen te leveren en daarmee hun leven riskeren moeten zij zelf weten. Maar de vuilnisbelt die zij in de natuur achterlaten stoort mij heel erg.

 • Ramon Simon

  Eigenlijk is 10.000 euro vragen niet goed, veel mensen kunnen dit niet betalen zeker als je nog eens al dat materiaal moet kopen, een speciale verzekering afsluit. Men zou beter een max van 100 mensen per seizoen toelaten en mensen moeten solliciteren. Zo kan je het kaf van het koren scheiden. Want als ik morgen een zk geld op tafel leg kan ik ook naar boven.

 • Norbert Bauwens

  Er moet dringend een totaal klimverbod komen en een volledige opkuis. Die berg is niet alleen een kerkhof het is nog en enorm stort ook.