Dodentol noodweer in Brazilië opgelopen naar 44

Reddingswerkers zoeken slachtoffers na een modderstroom in Belo Horizonte.
REUTERS Reddingswerkers zoeken slachtoffers na een modderstroom in Belo Horizonte.
Het dodental als gevolg van dagenlange hevige stormen en overstromingen in de zuidoostelijke Braziliaanse deelstaat Minas Gerais is gestegen naar 44. Dat melden de autoriteiten zondag. Het aantal gewonden steeg naar twaalf, 19 mensen worden nog vermist. De regering van Minas Gerais heeft in 47 steden de noodtoestand uitgeroepen.

De dodelijke slachtoffers vielen door aardverschuivingen en het instorten van huizen door overstromingen en hevige regenval. Volgens de autoriteiten zijn 17.000 mensen in 58 dorpen en steden in de deelstaat dakloos geraakt.

Volgens het Braziliaanse weerbureau is het de hevigste regenval in de afgelopen 110 jaar. Vrijdag viel binnen 24 uur 171,8 liter water per vierkante kilometer.

Beelden op sociale media die vanaf de grond en de lucht zijn gemaakt, tonen de omvang van de ramp met veel beschadigde huizen, omgevallen bomen en elektriciteitsmasten, overlopende rivieren, ingestorte bruggen en overstroomde buurten.

President Jair Bolsonaro zei vanuit India waar hij officieel op bezoek is, dat “de overheid al het mogelijke doet, maar dat in zo’n groot gebied het moeilijk is om iedereen te helpen”.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.