Dodentol Mumbai stijgt tot 195

Minstens 195 mensen zijn de voorbije dagen omgekomen bij de terreuraanslagen in het Indiase Mumbai. Daarvan zijn er 26buitenlanders. Bijna driehonderd mensen raakten gewond. Vandaag schoten de Indiase veiligheidstroepen de laatste drie gewapende terroristen dood die zich in het luxehotel Taj Mahal hadden verschanst. Soldaten kamden nadien kamer voor kamer uit om te zien of alles wel veilig was.

'Indiase 11 september'
Gisteravond had de politie al het einde van de operaties aangekondigd in de Oberoi/Trident die ook door islamtische extremisten was ingenomen. Speciale eenheden waren ook een ultraorthodox joods centrum binnengevallen dat in het geweld betrokken was geraakt. Gezien de dramatische eindbalans gewagen Indiase media van een 'Indiase 11 september'.

Stad op voorhand geïnfiltreerd
Bij de Indiase veiligheidsdiensten klinkt het intussen dat een maand eerder al acht extremisten in de stad zouden geïnfiltreerd zijn. Terwijl ze zich uitgaven voor studenten, voerden ze verkenningen uit.

De raids in Mumbai viseerden vooral buitenlanders, in het bijzonder Amerikanen en Britten. Daarnaast werden ook Indiase doelen aangevallen: zo vielen in het centraal station van het vroegere Bombay vijftig doden. Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken is er nog steeds geen nieuws over twee of drie mensen.

Live Earth-concert afgelast
Diplomatiek gezien blijven India en zijn eeuwige rivaal Pakistan op gespannen voet, nadat New Delhi de buur openlijk ervan had beschuldigd achter het goed voorbereide geweld te zitten. Intussen is een voor 7 december voorzien Live Earth-concert in Mumbai geannuleerd als gevolg van de terreuraanslagen. Het evenement moest geld in het laatje brengen om projecten op het vlak van zonne-energie te financieren. De voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore was een van de organisatoren. (afp/edp/svm)