Dodentol loopt op in uren voor cruciale vredestop in Minsk

REUTERS
Lange tijd was onduidelijk of de top voor een vreedzame oplossing van de crisis in Oost-Oekraïne überhaupt zou plaatsvinden. Sinds vanmorgen staat vast dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de presidenten Vladimir Poetin (Rusland), Petro Porosjenko (Oekraïne) en François Hollande (Frankrijk) elkaar in de Wit-Russische hoofdstad ontmoeten. Intussen blijft de menselijke tol oplopen.

Volgens het Elysée in Parijs zullen Hollande en Merkel "alles proberen" om een diplomatieke oplossing voor het conflict te vinden. Volgens de hoge vertegenwoordiger voor het Europees buitenlands beleid, Federica Mogherini, is de top in Minsk "een keerpunt voor beter of slechter".

"Deze avond krijgt Rusland de kans zich te tonen als een verantwoordelijke speler, door al zijn invloed op de separatisten aan te wenden om een oplossing te vinden, vrede te herstellen en de overtreden internationale regels opnieuw te respecteren." Over de gevolgen van een mogelijke mislukking van de gesprekken, wou ze niets kwijt.

Krijgswet instellen
Porosjenko liet al blijken bereid te zijn om de krijgswet af te kondigen op het hele Oekraïense grondgebied, mochten de Minsk-gesprekken niets opleveren. "Alles zal afhangen van het resultaat van de top: ofwel komen we ertoe de agressor via de diplomatieke weg te stoppen, ofwel zal het een ander regime zijn", aldus Porosjenko tijdens een vergadering van de ministerraad, enkele uren voor de top.

In de Wit-Russische hoofdstad zullen Oekraïne en Europa "met één stem spreken", aldus nog de Oekraïense president. "De prioriteit is een staakt-het-vuren zonder voorafgaande voorwaarden." Porosjenko verwierp het idee van een "federalisering" van Oekraïne, zoals Rusland voorstelt.

Sinds het begin van het conflict zijn meer dan 5.400 mensen omgekomen.

Rusland krijgt vanavond de kans om zich te tonen als een verantwoordelijke speler

Federica Mogherini
EPA

Dodentol loopt op

In het oosten van Oekraïne is de dodentol intussen nog verder opgelopen, enkele uren voor de nieuwe vredesgesprekken plaatsvinden.

Vladislav Seleznjov, woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Defensie, zei dat er op 24 uur tijd 19 soldaten omgekomen zijn, 79 anderen raakten gewond. Het leger zou dan weer 80 pro-Russische strijders gedood hebben. Zij maakten zelf geen melding van verliezen. De separatisten in Donetsk maken dan weer melding van zes burgerdoden en acht gewonden toen een raket ontplofte vlak bij een bushalte in die stad. Het Oekraïense leger heeft de verantwoordelijkheid voor die aanval al afgewezen. "Ons hoofddoel is de bevolking beschermen, wij schieten niet op burgerdoelen", klonk het in Kiev.

Gisteren kwam een raket neer in de stad Kramatorsk, waar het hoofdkwartier van de Oekraïense militaire operatie zich bevindt. Volgens de plaatselijke regering zijn daarbij 16 mensen gedood en 34 gewond geraakt.

Diplomaten zijn eerder deze week al begonnen met de vredesdeal, die tegen de avond verder onderhandeld wordt door Merkel, Hollande, Poetin en Porosjenko.

De contactgroep, die bestaat uit Rusland, Oekraïne en de OVSE, blijft intussen verder onderhandelingen met vertegenwoordigers van de pro-Russische separatisten.

REUTERS