Dodentol in Spanje loopt weer licht op

Een vrouw krijgt in het treinstation van Girona een mondmasker van een civiele agent.
Photo News Een vrouw krijgt in het treinstation van Girona een mondmasker van een civiele agent.
De voorbije 24 uur zijn in Spanje 331 overlijdens geregistreerd ten gevolge van het coronavirus. Dat heeft de Spaanse minister van Volksgezondheid maandagmiddag gemeld. Het aantal is een lichte stijging vergeleken met zondag, toen 288 sterfgevallen werden gerapporteerd.

Volgens officiële cijfers stierven in Spanje in totaal al 23.521 personen aan het coronavirus. Alleen de Verenigde Staten en Italië zijn in absolute aantallen harder getroffen. De Spaanse autoriteiten hebben tot dusver bij 209.465 mensen (+ 1.831) vastgesteld dat ze besmet zijn geraakt met het virus.

Zwaarst getroffen landen

Spanje behoort dus tot de zwaarst getroffen landen ter wereld en de coronamaatregelen zijn er strikter dan in de meeste landen. Momenteel mogen volwassenen hun huis enkel verlaten om naar de supermarkt, apotheek of hun werk te gaan, of om de hond uit te laten. 

Lockdown versoepelen

Toch wil Spanje de komende weken de lockdown stapsgewijs versoepelen. Kinderen jonger dan veertien jaar mogen, onder begeleiding van een volwassene, sinds afgelopen zondag elke dag al een uur hun huis verlaten. Premier Pedro Sanchez beloofde zaterdagavond ook dat mensen uit hetzelfde huishouden vanaf 2 mei weer samen buiten mogen komen om te sporten of te wandelen. “De voorwaarde is wel dat de pandemie gunstig blijft evolueren”, zei hij in een videoboodschap.

Gisteren mochten Spaanse kinderen voor het eerst in zes weken een uur hun huis verlaten. Dat mag vanaf nu elke dag.
AFP Gisteren mochten Spaanse kinderen voor het eerst in zes weken een uur hun huis verlaten. Dat mag vanaf nu elke dag.

Tests op antistoffen

De Spaanse autoriteiten lieten voorts weten dat ze met behulp van tests op antistoffen bij 36.000 huishoudens (samengeteld ongeveer 90.000 personen) de ware omvang van de coronapandemie willen inschatten. De tests zullen vandaag/maandag starten en zullen meerdere weken in beslag nemen. De gezondheidsdiensten hopen op die manier ook meer te weten te komen over de overdraagbaarheid van het virus, in het bijzonder bij huishoudens na zes weken van lockdown.

Ook andere landen, zoals Italië en Duitsland, plannen de komende weken soortgelijke grootschalige testen op antistoffen. Doel is om te achterhalen hoeveel mensen net besmet zijn geweest met corona, ook al hadden ze geen of nauwelijks symptomen en zijn ze dus niet in de officiële cijfers opgedoken. Zo’n globaal beeld moet de autoriteiten helpen met het uitdokteren van de exitstrategie.

Lees ook: “Duizenden stieren nu sneller naar slachthuis door afgelaste stierengevechten”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Erwin Vandriessche

    Kan men dan aan de hand van de resultaten der anti-stoffen geen vaccin eruit maken? Heb altijd geleerd vroeger dat men door besmettingen de antistoffen die lichamen ontwikkelen, kan ontleden en er vaccins van kon maken. Denk dat hier bepaalde voor de hand liggende pistes niet of amper worden gebruikt!