Dodentol aardbeving en tsunami Sulawesi loopt op tot 1.347; man na drie dagen nog levend uit puin gehaald

REUTERS
Het aantal doden na de aardbeving en tsunami in Indonesië is opgelopen tot 1.347. Dat heeft de Rampenbestrijdingsautoriteit vandaag meegedeeld. Zeker 113 mensen worden nog vermist op het eiland Sulawesi, volgens Willem Rampangilei, de directeur van de rampbestrijding. Reddingswerkers hebben gisterenavond wel nog een man levend van onder het puin van een ingestort gebouw kunnen halen, drie dagen na het natuurgeweld. 

 Zo'n 800 mensen met zware verwondingen verblijven nog in ziekenhuizen, en meer dan 61.000 mensen zijn dakloos door de natuurramp van vorige vrijdag. De autoriteiten verwachten dat de balans nog zal oplopen. Veel mensen liggen nog bedolven onder puin en modderstromen. 

De meeste doden zijn in de provinciehoofdstad Palu gevallen. Functionarissen vrezen dat de dodentol nog kan oplopen. Onder het puin van huizen en modder liggen vermoedelijk nog meer lichamen. Er vinden ook nog steeds naschokken plaats. Waarschijnlijk zal het nog dagen duren vooraleer de omvang van de ramp duidelijk is.

Man gered

De 38-jarige man die gered kon worden, zat in een kleine holte in de ruïne van een kantoorgebouw waar hij werkte in Palu. Dat is te zien op een video die het nationale zoek- en reddingsagentschap toonde. De man is een manager bij een financieel bedrijf. Hij kon stappen en zei dorst te hebben. Een ziekenwagen voerde hem onmiddellijk weg.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Studenten

Elders in de provincie hebben hulpverleners de lichamen gevonden van 34 bijbelstudenten, die deelnamen aan een bijbelkamp in het Sigi-district, zo maakte het Indonesische Rode Kruis bekend. De slachtoffers maken deel uit van 86 studenten die als vermist werden opgegeven na de aardbeving van vrijdag. Het lot van de andere studenten is nog niet duidelijk.

Opnieuw aardbeving

In de buurt van het Indonesische eiland Sumba, tussen Lombok en Timor, heeft zich deze ochtend opnieuw een aardbeving voorgedaan. Deze keer was het een beving met een kracht van meer dan zes. Dat bericht het Amerikaanse geologisch instituut USGS. De aardbeving van vorige week vrijdag had een kracht van 7,4. 

De aardbeving op Sumba gebeurde omstreeks kwart na zeven lokale tijd, op veertig kilometer van het eiland waar 750.000 mensen leven. Er zijn geen berichten over zware schade of slachtoffers, zo bevestigen de autoriteiten. Enkele gebouwen zouden scheuren vertonen. Er volgden ook nog verschillende, kleine naschokken.

Chaos

Op Sulawesi heerst intussen steeds meer chaos. Reddingswerkers hebben een tekort aan zwaar materieel om puin te ruimen en slachtoffers te bevrijden. Overlevenden klagen over een gebrek aan voedsel en brandstof. De Indonesische regering heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd. Intussen hebben al 26 landen noodhulp aangeboden aan Indonesië. De Indonesische president Joko Widodo gaf gisteren toelating om internationale hulp te aanvaarden. 

In Palu werden 45 mensen gearresteerd omdat ze onder meer flatscreen-tv's, kleren en een geldautomaat geplunderd hadden. Zij zullen worden aangeklaagd voor diefstal onder verzwarende omstandigheden. Daar staat tot zeven jaar cel op.

Satellietbeelden tonen de ravage in de stad Palu, die het hardst getroffen werd. Op de beelden is te zien hoe grote delen van de stad compleet verwoest zijn. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.