Dodental Tianjin loopt op tot 114, nog 70 mensen vermist

Getroffenen Tianjin eisen compensatie van overheid

Soldaten van het Chinese leger, gespecialiseerd in chemische en nucleaire wapens, op de plek van de ramp.
REUTERS Soldaten van het Chinese leger, gespecialiseerd in chemische en nucleaire wapens, op de plek van de ramp.
Er worden nog zeventig mensen vermist na de dodelijke explosies in de Chinese havenstad Tianjin van woensdag. Gisteren waren het er nog 95, maar na het identificeren van lichamen, konden 25 namen van de lijst worden gehaald. Het dodental is volgens persbureau Xinhua opgelopen naar 114.

Onder de doden en vermisten zijn tientallen brandweerlieden. Meer dan 700 mensen raakten gewond door twee enorme explosies bij een terminal met chemische stoffen.

Vandaag gingen zo'n honderd omwonenden de straat op om compensatie te eisen voor de schade aan hun huizen. Ze hielden spandoeken omhoog met de tekst: "Wij slachtoffers eisen dat de overheid onze huis terugkoopt." Het protest vond plaats buiten het hotel waar de lokale overheid enkele persconferenties heeft gegeven over de ramp.

Volgens persbureau AP had het industrieterrein waar gevaarlijke stoffen waren opgeslagen minstens een kilometer verwijderd moeten zijn van woonhuizen. In werkelijkheid was de afstand tussen het terrein van Ruihai en de dichtsbijzijnde woonwijk nog geen 500 meter. Ook liep er een grote weg vlak langs het industriecomplex.

De Chinese overheid kondigde gisteren aan dat een team van experts onderzoek gaat doen naar gemaakte fouten en overtredingen. Vijf dagen later blijft nog veel onduidelijk over de ramp, mede doordat de Chinese autoriteiten bepalen welke informatie wordt gedeeld.

Ravage op het industrieterrein in Tianjin, waar woensdag enorme explosies plaatsvonden.
AFP Ravage op het industrieterrein in Tianjin, waar woensdag enorme explosies plaatsvonden.

Veel schade

De explosies hebben waarschijnlijk voor meer dan 1 miljard dollar aan schade aangericht. Dat zeggen analisten van de Zwitserse bank Credit Suisse op basis van Chinese media.

Credit Suisse zegt dat het nog te vroeg is om een exact getal te noemen, maar de bank geeft wel aan dat de schade vrijwel zeker tussen 1 en 1,5 miljard dollar zal uitkomen. Grote internationale verzekeringsmaatschappijen waaronder Zurich en Allianz lieten vrijdag weten claims te hebben ontvangen. Ook zij konden echter nog geen precieze cijfers geven.