Dodental protesten Irak loopt op tot 93

AFP
Het dodental van de aanhoudende protesten in Irak blijft verder oplopen. Sinds het begin van de protestbeweging dinsdag zijn minstens 93 mensen om het leven gekomen en bijna 4.000 mensen gewond geraakt. Dat zegt de mensenrechtencommissie van de Iraakse regering zaterdagmiddag.

In Bagdad en in verschillende steden in het zuiden van het land komen burgers al sinds dinsdag op straat om te protesteren. De woede van de betogers richt zich onder meer tegen de corruptie en de politieke stilstand. Ze eisen dat er iets gedaan wordt aan de werkloosheid, vooral bij jongeren, en vragen de oprichting van functionele openbare diensten.

Het protest in Irak is spontaan ontstaan, voornamelijk via oproepen op sociale media. Geen enkele partij of politieke of religieuze leider ligt aan de basis, wat ongezien is in Irak.

De Iraakse regering van Adel Abdel Mahdi, die eind deze maand één jaar aan de macht is, heeft de protesten tot dusver hardhandig aangepakt.

Oproep tot dialoog

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft de regering en de demonstranten intussen opgeroepen tot een dialoog. Hij vraagt alle betrokkenen om "uiterste terughoudendheid" aan de dag te leggen. 

Demonstranten blokkeren de straten.
AP Demonstranten blokkeren de straten.



Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.