Dodental na dambreuk in Brazilië loopt op tot 60

Reddingswerkers trekken een lichaam uit de modder.
EPA Reddingswerkers trekken een lichaam uit de modder.
Het dodental na de dambreuk in Brazilië is opgelopen tot zestig. Dat zegt een woordvoerder van de burgerbeschermingsdienst van de staat Minas Gerais. Hij verwacht dat het aantal doden verder zal oplopen. Intussen is ook een bus met verschillende lichamen erin gevonden.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Er worden nog iets minder dan 300 mensen vermist na de dambreuk en de verwoestende modderstroom van vrijdag. Inmiddels zijn 130 Israëlische militairen onderweg naar Brazilië om te helpen bij het zoeken.

De zoektocht naar vermisten werd gisteren tijdelijk gestaakt, nadat het gevaar bestond voor een nieuwe dambreuk bij Brumadinho. Sirenes gingen gisteren voor zonsopgang af door de gevaarlijk hoge waterstanden bij een residu-dam bij de mijn van exploitatiemaatschappij Vale SA in de staat Minas Gerais.

Zo'n 24.000 mensen werden opgeroepen naar hoger gelegen gebieden te gaan, maar de evacuatie werd uiteindelijk afgeblazen omdat het gevaar was geweken.

Een huis is helemaal besmeurd met modder na de dambreuk. Reddingswerkers blijven zoeken naar overlevenden.
AFP Een huis is helemaal besmeurd met modder na de dambreuk. Reddingswerkers blijven zoeken naar overlevenden.

Dividenden en bonussen

Het Braziliaans mijnbouwconcern Vale schort de uitkering van dividenden aan zijn aandeelhouders op, net als bonussen voor kaderleden na de vernietigende dambreuk in zijn ijzerertsmijn in de Braziliaanse stad Brumadinho.

Vale besliste tijdens een bijzondere raad van bestuur ook om twee crisiscomités op te richten. Het ene moet instaan voor de hulp aan de slachtoffers, terwijl het andere een onderzoek moet voeren naar de oorzaken van de ramp.

De aandelenkoers van Vale zakte vrijdag met 8 procent op de beurs van New York. Ook maandag gaat het aandeel hard onderuit. Bij de openingsbel daalde de koers met een vijfde.

Na de dambreuk had het Braziliaanse gerecht de bevriezing van een bedrag van 11 miljard real (2,56 miljard euro) voor kosten en schadevergoedingen bevolen. De lokale autoriteiten hebben ook al boetes voor in totaal 300 miljoen real (70 miljoen euro) opgelegd. Volgens de financiële krant Valor is nu bijna de helft van de activa van Vale geblokkeerd.

De zoektocht naar slachtoffers gaat door.
AFP De zoektocht naar slachtoffers gaat door.
Reddingsteams proberen een geredde hond te evacueren.
EPA Reddingsteams proberen een geredde hond te evacueren.
De zoektocht naar slachtoffers gaat door.
EPA De zoektocht naar slachtoffers gaat door.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Sobek Wessels

    Nog zo'n land waar de Rijken alles naar de knoppen helpen en de rest van de bevolking straat arm is en niet mee profiteerd van de Bodem schatten ! Enkel de corupte Politici en hun Rijke vrienden profiteren , de Burgers mogen in de ellende en miserie zitten .... Hoe kan je in zo'n Wereld iets aan het milieu of klimaat doen ?

  • Gerard Braeckmans

    Gaat jullie reporter daar ook ter plaatse? Gaan jullie dit ook per uur opvolgen?