Dodental lawine in Zwitserse Alpen loopt op tot vier

Vier Italiaanse wintersporters zijn door een lawine in de Zwitserse Alpen om het leven gekomen. Ze hadden gisteren een skitocht ondernomen in de omgeving van de Grote Sint-Bernhardpas en werden door de sneeuwmassa meegesleurd. Dat deelde de politie mee. In de bergpas van het kanton Wallis werden in totaal vijf mensen bedolven.

Van de skiërs uit de omgeving van Milaan waren gisteren al twee vrouwen en een man in het ziekenhuis gestorven. Afgelopen nacht bezweek een andere man aan zijn opgelopen verwondingen. Van de groep van zes ontsnapte slechts één man met lichte verwondingen aan de lawine. De leeftijd van de wintersporters schommelde rond de 51 tot 52 jaar.

Op het ogenblik van het ongeval was er volgens de Zwitserse waarschuwingsdienst SLF slechts matig lawinegevaar. Maar op de bergkam, waar de groep zich net bevond, zou de situatie hachelijk zijn geweest, zei een SLF-zegsman. De lawine was ongeveer 100 meter breed en minstens 200 meter lang.

In Zwitserland zijn deze winter al 25 mensen door lawines bedolven en gedood. Bijzonder rampzalig was het weekeinde van 31 januari en 1 februari. Toen verloren acht mensen het leven toen ze onder de sneeuwmassa werden begraven.

AP