Dodental blijft oplopen na brand in nachtclub Boekarest

AP
Na de zware brand in een nachtclub in Boekarest is het aantal doden gestegen tot 41. De nieuwe slachtofferbalans komt er nadat negen personen aan hun verwondingen zijn bezweken. Twee slachtoffers - van Roemeense en van Italiaanse origine - overleden in Nederland, kort na hun overbrenging. Zeven andere personen die zware brandwonden opliepen, stierven in ziekenhuizen in Boekarest.

Een honderdtal slachtoffers, voornamelijk jongeren, ligt nog altijd in het ziekenhuis. Daarvan bevinden er zich 47 in een "ernstige en kritieke" toestand.

Vuurwerk
De brand in de nachtclub deed zich voor op 30 oktober. Een vuurwerkshow tijdens een concert van een band uit Boekarest ligt vermoedelijk aan de basis van de brand, die bliksemsnel oversloeg naar het isolatiemateriaal van de muren en het plafond van de club. Achteraf bleek dat de nachtclub niet over de nodige vergunningen beschikte, wat een aanleiding vormde voor het ontslag van de eerste minister.

De Roemeense autoriteiten hebben aan meerdere Europese landen hulp gevraagd om de slachtoffers op te vangen. Ook België vangt zwaar verbrande slachtoffers op.

AFP