Dodental betogingen in Irak loopt op tot 42

21 mensen kwamen om het leven bij betogingen in Bagdad.
AP 21 mensen kwamen om het leven bij betogingen in Bagdad.
Al 41 mensen zijn vandaag in Irak om het leven gekomen bij betogingen in de hoofdstad Bagdad en in het zuiden van het land. Eerder was er sprake van vier doden, maar in de namiddag liep dat op nadat betogers het hoofdkwartier van een sjiitische militiegroep hadden bestormd.

Tijdens de betogingen heeft de Iraakse oproerpolitie traangas en granaten ingezet om de betogers uiteen te drijven. Daarbij raakten volgens de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten 1.779 mensen gewond, onder wie manifestanten en leden van de veiligheidsdiensten. In verschillende provincies werden in totaal 27 overheidsgebouwen en partijhoofdkwartieren in brand gestoken. 

Toen de protestbeweging begin oktober het licht zag, vielen er in een week 157 doden. Het protest tegen de corruptie, werkloosheid en slechte openbare diensten werd donderdag hervat. De betogers riepen vandaag op tot "de val van het regime van dieven".

Grootayatollah Ali Sistani, de hoogste geestelijke leider van de sjiieten in Irak, had de betogers en de ordetroepen eerder opgeroepen tot "terughoudendheid" om "chaos" te vermijden. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.