Doden door noodweer in Slowakije en Duitsland

De stormachtige lucht vandaag boven het Duitse Dresden.
EPA De stormachtige lucht vandaag boven het Duitse Dresden.
In Slowakije en Duitsland zijn doden gevallen door de herfststorm Mortimer. In Slowakije kwam een 14-jarige jongen om het leven toen hij werd geraakt door een ontwortelde boom in een dorp zo'n 90 kilometer ten oosten van hoofdstad Bratislava. Meerdere klasgenootjes van de jongen raakten volgens de politie gewond. In Duitsland kwam een 41-jarige automobilist om in Wittenberg (Saksen-Anhalt) toen een boom op zijn auto viel.

De Slowaakse autoriteiten hadden windwaarschuwingen doen uitgaan voor het hele land, waaronder een orkaanwaarschuwing voor het noordelijke Hoge Tatragebergte. Daar zouden de windsnelheden tot 135 kilometer per uur kunnen oplopen.

De storm had in Duitsland vooral gevolgen voor het spoor. De Duitse Spoorwegen moesten het langeafstandsverkeer in Noord-Duitsland grotendeels stilleggen. Ook in Beieren en Baden-Württemberg was het treinverkeer beperkt. In Saksen zaten duizenden huishoudens zonder stroom.

De brandweer in Dortmund redde dan weer honderden schapen waarvan de weide was veranderd in een meer, de dieren dreigden te verdrinken door de hevige regenval. Sommige schapen werden zelfs met een rubberboot in veiligheid gebracht. Uiteindelijk verdronken twintig dieren. 

Ook in Tsjechië en Polen werden windwaarschuwingen afgegeven. In Tsjechië zaten vandaag zo'n 30.000 huishoudens door de storm zonder stroom. In het hele land waren wegen en sporen versperd door omgewaaide bomen. In Polen raakten twee mensen gewond toen hun auto met aanhanger van de weg werd weggeblazen. Ook in Polen zaten veel huishoudens zonder stroom.

Vechten tegen de wind in Berlijn.
AFP Vechten tegen de wind in Berlijn.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.