Doden bij politiegeweld tegen goudzoekers in Peru

UNKNOWN
In het zuiden van Peru zijn het voorbije weekend minstens vijf doden gevallen en raakten tientallen mensen gewond bij een treffen tussen politie en betogende mijnwerkers. Die laatsten protesteren tegen het feit dat de staat de kleinschalige exploratie van goudmijnen wil reglementeren.

De dodelijke slachtoffers vielen bij een wegversperring bij Chala op de zogenaamde pan-Amerikaanse snelweg. Die strategische as, die het noorden van het land met het zuiden verbindt, was door de manifestanten geblokkeerd, maar door de politie met geweld weer vrijgemaakt. Volgens de vakbond die het protest organiseerde, opende de politie het vuur op onschuldige betogers. Negentwintig mensen raakten gewond en een dertigtal werd gearresteerd. Vandaag is de weg echter opnieuw bezet.
 
Betogingen
In verschillende steden werd ook betoogd, onder meer in Nazca in het zuiden en Puerto Maldonado in het zuidoosten. Dat gebeurde veelal zonder incidenten.
 
Artisanaal
Peru is de grootste goudproducent van Latijns-Amerika, maar een deel daarvan wordt opgegraven door arme mijnwerkers die zonder machines en vaak op illegale manier aan het werk gaan. Naar schatting 100.000 Peruanen verdienen op deze manier hun brood, goed voor 1 miljard dollar aan inkomsten per jaar. De overheid wil deze activiteit reglementeren. (afp/dpa/eb)