Doden bij granaatinslag op bus in Oekraïne

Archiefbeeld van een tank van pro-Russiche rebellen nabij Donetsk.
AP Archiefbeeld van een tank van pro-Russiche rebellen nabij Donetsk.
Bij de inslag van een granaat op een bus ten zuiden van het Oost-Oekraïense Donetsk zijn verschillende doden gevallen. Volgens het regionale bestuur gaat het om tien doden en dertien gewonden, door een aanval van de rebellen. Die ontkennen dat echter.

De passagiersbus is geraakt door een granaat aan het legercontrolepunt Boegas bij Volnovacha, op 35 kilometer ten zuiden van Donetsk. De persdienst van de militaire operatie in het oosten gewaagde aanvankelijk van "zes doden en twintig gewonden".

Volgens Elena Maljoetina, woordvoerster van het regionale bestuur Donetsk, vielen er tien doden en dertien gewonden, zo berichtte Interfax Ukraine. Het regionale bestuur zei in een persbericht dat de rebellen vanuit Dokoetsjaevsk, in de oblast (provincie) Donetsk, hadden gevuurd.

Rebellen ontkennen verantwoordelijk te zijn
De rebellen ontkenden verantwoordelijk te zijn voor de granaatinslag. "Er is maar één Oekraïens controlepunt in Volnovacha en dat ligt buiten het bereik van onze artillerie", zei een anonieme functionaris van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk aan het Russische persagentschap Interfax. Volnovacha ligt ongeveer in het midden tussen het rebellenbolwerk Donetsk en de zuidelijke havenstad Marioepol, die in handen is van de regering.

Het incident komt een dag nadat de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland er niet in zijn geslaagd om de voorwaarden te bepalen voor een top met de leiders van de vier landen, om het conflict in Oost-Oekraïne op te lossen.

Volgens cijfers van de Verenigde Naties kwamen meer dan 4.800 mensen om het leven bij de gevechten sinds begin april 2014.