Doden bij gevechten in CAR

REUTERS
Vandaag is hevig gevochten in het zuiden van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Volgens onbevestigde bronnen zijn daarbij verschillende slachtoffers gevallen toen moslimrebellen slaags raakten met Franse veiligheidstroepen.

Bronnen dichtbij de moslimgemeenschap in Bambari stelden dat negen mensen werden gedood, vooral burgers. Een lokale journalist meldde dat er drie slachtoffers vielen. Er was geen officiële bevestiging van de gebeurtenissen, waar bewoners hun toevlucht zouden hebben genomen in kerken.

Franse veiligheidstroepen verlieten de stad "om te vermijden dat er meer slachtoffers zouden vallen". Hun vertrek bevestigde volgens de journalist dat Seleka, een groep moslimrebellen, de stad controleren en er nu hun hoofdkwartier hebben.

Seleka stuurde later versterkingen naar Bambari, waar lokale priesters overwogen hoe ze een dialoog konden aangaan met de moslimgroep.

De CAR werd in maart 2013 opgeschud door de omverwerping van president Francois Bozize, een christen, door de islamitische Seleka. Ongeveer 2.000 Franse en 6.500 Afrikaanse troepen doen hun best om het geweld binnen de perken te houden in de voormalige Franse kolonie.

Duizenden mensen zouden al zijn vermoord in gevechten. Een miljoen mensen vluchtte weg.